Voor u gelezen: Omloop van de Slagvelden

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las John Laumen (Heemkundekring ‘Echter Landj’) voor u het boek Omloop van de Slagvelden. 1919: De meest heroïsche wielerwedstrijd ooit van Frank Becuwe.   

Wielerwedstrijd en oorlog

De titel van het verhaal dekt alleszins de lading. Omloop van de slagvelden is een bijzonder boek omdat het twee gebeurtenissen met elkaar verbindt. Eerst beschrijft Becuwe een wielerwedstrijd die het Parijse dagblad Le Petit Journal slechts eenmaal organiseerde. Dit linkt hij vervolgens met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en de omgeving waarbinnen die oorlog zich voor een belangrijk deel afspeelde.

De auteur brengt de lezer op de hoogte van de verschrikkelijke gevolgen van de strijd die zich hier afspeelde. Dit doet hij aan de hand van een gedetailleerd verslag van de wielerwedstrijd en de afgelegde kilometers. De bijhorende illustraties spreken aan, zijn van zeer goede kwaliteit en voorzien van duidelijke bijschriften. Ze laten geen twijfel bestaan over de gevolgen van de strijd. De auteur bespreekt ook individueel alle deelnemers aan de wielerwedstrijd, waaronder een aantal frontsoldaten. Daarnaast beschrijft hij de opzet van de organisatie op een heldere manier.

Grote publieke belangstelling

De Omloop vond plaats kort na een zeer ingrijpende gebeurtenis. Hierdoor is het opvallend dat de mensen weer tijd maakten en belangstelling toonden voor andere zaken dan de dagelijkse beslommeringen. Dit blijkt onder andere uit de grote publieke belangstelling die de wedstrijd kreeg. De mensen waren toe aan ontspanning, hoewel de recent beëindigde oorlog vrijwel overal nog dichtbij en aanwezig was. Ondanks de slechte weersomstandigheden zijn de inwoners van de dorpen langs de wieleromloop opgetogen met het verzetje dat de wedstrijd hen biedt. Gedurende enkele dagen staat het volk opeengepakt.

Veelheid aan detail

Door de veelheid aan detail ontdekt iedere lezer onderwerpen die wel bekend in de oren klinken, maar toch niet altijd duidelijk zijn. Zo gaat Becuwe bijvoorbeeld in op de bekende hoofdredacteur Karel van Wijnendaele van Sportwereld. Hij was organisator van de eerste Ronde van Vlaanderen in 1913. Ook verschijnt de Franse vliegenier en oorlogsheld Roland Garros ten tonele. 

Naast het hierboven beschrevene maken ook een aantal hoofdstukken met koppen als ‘La revanche’, ‘Bataille de frontières’ en ‘Het St. Mihiel-offensief’ deel uit van het boek. In deze afzonderlijk opgenomen artikels licht de auteur enkele belangrijke gebeurtenissen van de oorlog op een heldere manier toe.

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat deze publicatie een bijzondere inkijk geeft op een periode die de geschiedenis is ingegaan als de Groote Oorlog of de Eerste Wereldoorlog. Het is soms taaie kost, maar biedt de lezer toch een aangename ontspanning.

Tip: u geniet nog meer met een gedetailleerde kaart van de beschreven streek bij de hand. Praktischer zou echter het opnemen van voetnoten in plaats van eindnoten zijn geweest.

Becuwe (F.), Omloop van de Slagvelden. 1919: De meest heroïsche wielerwedstrijd. Davidsfonds Uitgeverij, 2013. 

Over de recensent

John Laumen is actief als bestuurs- en redactielid van de Heemkundekring ‘Echter Landj’ in Nederlands-Limburg.

Julie Devlieghere
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog