Erfgoeddag 2015 (c) Erfgoedcel zuidwest
Nu het stof terug is gaan liggen, blik je hopelijk terug op een geslaagde Erfgoeddag. We willen je dan ook héél hartelijk bedanken voor de geleverde inspanningen!
 
Binnenkort starten we de voorbereidingen voor Erfgoeddag 2016. Graag houden we hierbij rekening met je ervaringen en bedenkingen.
vader en dochter maken rozenkransen van papier (c) Paul Keyenberg
In Kasterlee houden vader en dochter een traditie in stand die zeker drie generaties teruggaat in de tijd. Samen maken ze rozenkransen in crêpepapier of zijden papier. 
 
De werkstukjes van Jan Verachtert sieren kapelletjes in Kasterlee en Retie. Ook zijn dochter Ilse heeft zich de knepen van het vak eigen gemaakt.
cover Alledaags geloof
Zopas verscheen bij Uitgeverij Acco het boek Alledaags geloof. Christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Met dit boek gaat Hans Geybels dieper in op enkele bijzondere aspecten van de christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen.

(c) Bieke Depoorter
De Nepalezen zijn de grootste etnisch-culturele minderheid in Brugge. Zij vormen een hechte groep en houden heel wat gebruiken en tradities uit hun thuisland in ere. 
 
Fotografe Bieke Depoorter maakt een intiem portret van deze Nepalese Bruggelingen en hun tradities.
 
In de tentoonstellingszaal van het Volkskundemuseum krijg je een impressie van deze rijke tradities en erfgoed.
campagnebeeld MAFestival 2015
MAfestival Brugge is een van 's werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het focust op de historische uitvoeringspraktijk en is een van de voortrekkers in het vernieuwen en uitbreiden van het genre. 
 
Het MAfestival omvat drie pijlers.
Rituelen. We associëren er vaak positieve, pure elementen mee. Rituelen geven op uiteenlopende manieren uiting aan culturen. Rituelen lijken zaken die koste wat kost bewaard moeten blijven. Maar is dat wel altijd zo?
Reuzen Mie en Ties, Maasmechelen, Erfgoeddag 2015 © Erfgoedcel Mijn-Erfgoed
Meer dan 450 organisaties verspreid over 243 gemeenten legden de voorbije Erfgoeddag het publiek met een veelkleurige waaier van meer dan 650 gratis activiteiten in de watten.
 
Nogmaals bedankt aan al wie meehielp om er opnieuw een leerrijke Erfgoeddag van te maken!
 
Bekijk hieronder een fotografische impressie van Erfgoeddag 2015. Heb je zelf nog beeldmateriaal?
Samen met de Week van de Amateurkunsten en de Digitale Week organiseert Erfgoeddag de wedstrijd #opslaanals.
 
Hiermee dagen we jongeren uit stil te staan bij de vergankelijkheid van alles. Wat verdwijnt er? Wat kan iedereen over tien jaar over je terug vinden en wat zou voor eeuwig moeten bewaard blijven? Voor #opslaanals brengen jongeren in beeld wat zij voor de toekomst willen bewaren.

cover Tijd-Schrift
Eind april verscheen het elfde nummer van Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, het tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen. Dit themanummer staat helemaal in het teken van het voorbije Erfgoeddagthema ‘Erf’.

Erfgoeddag 2015, Beersel © Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei
Op zaterdag 9 mei organiseren Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en FeliXart Museum een informatiesessie over het schenken van persoonlijk erfgoed en een gratis workshop rond het thuis beter bewaren van eigen erfgoedobjecten. Particulieren, verzamelaars, erfgoedorganisaties en –verenigingen zijn welkom.
 
Iedereen heeft thuis wel enkele waardevolle oude objecten liggen: het archief van de vereniging waartoe je behoort, een bijzonder erfstuk dat je in handen kreeg of een unieke verzameling.