The Life Picture CollectionGetty
Het verbod op grasmaaien op zondag? Lawaaierige activiteiten op zondag? Steeds meer gemeenten schrappen dat verbod lezen we vandaag in De Standaard.
beeld meer dan een pop-up
Bij publieksevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendagen organiseren erfgoedbeheerders activiteiten voor één dag. Dikwijls gebeurt dit in de vorm van een tentoonstelling. Vaak vergt de organisatie van zo'n ééndagsexpo een grote inzet en is er maar een klein budget voorhanden. Hoe ga je deze uitdaging aan?
 
In deze vorming krijg je concrete tips om een geslaagde ééndagstentoonstelling op te zetten.
krokuskriebels
Ben je nog op zoek naar een leuke gezinstrip tijdens de krokusvakantie? Goed nieuws want Krokuskriebels laat je kiezen uit ruim 140 activiteiten in 89 Vlaamse en Brusselse musea. 
 
Inmiddels is Krokuskriebels toe aan de achtste editie. Met dit initiatief laat de Gezinsbond duizenden gezinnen mee genieten van een verrassend museumaanbod. Laat je dus verbazen in het museum en volg een uitdagende rondleiding, een creatieve workshop of een spannende zoektocht.
Foto GBC-Centrum

MUS-E Belgium en FARO zetten een artistiek erfgoedtraject op naar aanleiding van Erfgoeddag 2016 met als thema Rituelen. Erfgoedcellen Mijn-Erfgoed, Noorderkempen en TERF zijn hierin de dragende krachten

Geloof
Naar aanleiding van Erfgoeddag 2016 met als thema Rituelen slaan Davidsfonds Academie en FARO de handen in elkaar. Het resultaat: de cursusreeks 'Geboorte, huwelijk en dood. Grote rituelen in de wereldgodsdiensten'.
 
Waarom wordt een dopeling drie keer volledig ondergedompeld tijdens een orthodoxe doopviering en waarom worden joodse jongetjes besneden? Wat is de symboliek van het vuur tijdens een hindoehuwelijk en de betekenis van de palla (een felgekleurde sjaal) tijdens het huwelijk bij de sikhs? Wat gebeurt er als een moslim bij ons overlijdt?
Campagnebeeld Erfgoeddag 2016

Het campagnebeeld van Erfgoeddag is gekend! FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw schuift graag het beeld van de gekruiste vingers naar voor. De zestiende editie van Erfgoeddag heeft als thema Rituelen. Het hele leven is doorspekt met grote en kleine rituelen. Deze zijn vaak persoonsgebonden maar ook publieke rituelen kunnen nog steeds op bijval rekenen.

Luisterogen
De Erfgoeddag van zondag 24 april 2016 staat in het teken van Rituelen. In dat kader lanceerden Cera en FARO in november 2015 een oproep naar kwetsbare groepen en erfgoedorganisaties om elkaar beter te leren kennen.
 
30 organisaties reageerden op deze oproep. Een professionele jury selecteerde vanmorgen twaalf laureaten. Zij krijgen elk een mooi bedrag om hun plannen om te zetten in concrete acties.
De allerbeste wensen voor een gezellig en gezond 2016 waarin mooie erfgoedprojecten mogen plaatsvinden. En dat de zestiende editie van Erfgoeddag mag bruisen van prachtige rituelen!
Op 31 december, wanneer het bijna middernacht is, wordt luidkeels afgeteld naar het nieuwe jaar. Ter ere van de jaarwisseling wordt op heel wat plaatsen ook vuurwerk ontstoken.
 
Vroeger klonken kanonschoten door de straten, maar via China is vuurwerk ook in onze contreien populair geworden en heeft het de plaats ingenomen van de kanonschoten. 
 
In België speelde vuurwerk al vrij vroeg een rol bij officiële openbare feesten.
Chiro Stokkel
Een vierkantsformatie als beginmoment, een spel dat al jaren wordt gespeeld, bijnamen of totems geven en typische uitdrukkingen gebruiken die buitenstaanders niet begrijpen, nieuwe leden welkom heten en afscheid nemen van de oudsten, bepaalde stap-, nazing- en uitbeeldliedjes zingen, enzovoort. De wekelijkse ontmoetingen van jeugdbewegingen zitten vol ‘klassiekers’, rituelen die zovele leden voordeden en velen na hen nog zullen voortzetten.
 
Ook op kampen van de jeugdbeweging vinden we rituelen terug. Het gerecht dat elk jaar opnieuw het kamp compleet maakt, de liedjes die worden gezongen bij het kampvuur, een groet of ritueel om wakker te worden, liedjes zingen voor het eten, het eigen kampmeubilair en de ‘hudo’ sjorren …