Infosessie Aalst Carnavalsmuseum © FARO
Erfgoeddag 2017, op zondag 23 april, staat in het teken van het thema 'Zorg'. Met dit thema zoeken we toenadering tot de zorgsector. Zo is dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Op lokaal vlak kunnen erfgoedinstellingen heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking.
Foto: Campagnebeeld Melle patiënten naaien zakken © Erfgoedhuis Zusters van Lief
In een psychiatrische instelling zijn, net zoals in het klooster, veel vaste regels om het functioneren ervan mogelijk te maken. Individueel wordt eveneens teruggegrepen naar vaste handelingen. 
 
Persoonlijk bidden, het getijdegebed, het rozenhoedje… zijn handelingen die steeds terugkomen in het leven van een kloosterlinge. Ook de psychiatrische patiënten hebben hun rituelen om het leven aan te kunnen, met bijvoorbeeld het duizendvoudig kopiëren van een brief of door steeds dezelfde tekeningen te maken.
Heb jij je al aangemeld
Het Erfgoeddagprogramma op lokaal niveau stroomlijnen: daarmee start het slagen van Erfgoeddag 2017 met als thema Zorg. Zonder de lokale coördinatoren is de organisatie van Erfgoeddag onmogelijk. Meld jij je aan als lokale coördinator voor Erfgoeddag?
 
Hoe kan je je aanmelden?
Dit kan je doen via het online formulier.
© Cover Welkom in Geel

Al sinds de middeleeuwen worden in het Kempense stadje Geel geesteszieken opgevangen in gezinnen. De psychiatrische zieken wonen er in pleeggezinnen, delen lief en leed, helpen bij het huishouden en maken deel uit van het gezin én van de Geelse samenleving. Wat ooit begon met de legende van de heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken, groeide in de loop van vele jaren uit tot een goed geolied en internationaal gewaardeerd systeem van gezinsverpleging.

© Cover De schat van je leven
In 2017 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Zorg’. Een breed thema, met tal van invalshoeken en mogelijkheden. Ook in de FARO-bibliotheek is heel wat materiaal te vinden dat je kan helpen bij het uitwerken van een activiteit. Op deze blog posten we daarom geregeld een inspirerende boekentip over een van de vele zorgaspecten. Deze week: De schat van je leven.
Er is een evolutie, niet alleen in Vlaanderen maar ook in de ons omringende landen, dat de zorg aan het ‘vermaatschappelijken’ is.
© Cover Volksgeneeskunst in Nederland en Vlaanderen
In 2017 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Zorg’. Een breed thema, met tal van invalshoeken en mogelijkheden. Ook in de FARO-bibliotheek is heel wat materiaal te vinden dat je kan helpen bij het uitwerken van een activiteit. Op deze blog posten we daarom geregeld een inspirerende boekentip over een van de vele zorgaspecten. Voor deze tweede editie zoomen we in op het boek 'Volksgeneeskunst in Nederland en Vlaanderen' van Paul van Dijk.
Foto met dame vanop www.hetverhalenhuis.net

Uit onderzoek weten we dat het construeren van een verhaal over het eigen leven kan bijdragen aan identiteitsontwikkeling en zorgt voor een betere geestelijke gezondheid.

David vzw is een kunstorganisatie die zich inzet voor kunstprojecten in de zorgsector en voor hedendaagse kunstenaars. Dokter Dirk De Wachter is peetvader van David vzw en hij nodigde hen uit om een bijdrage te leveren aan zijn tentoonstelling, Museum De Wachter, dat vrijdag opent in het Museum Dr Guislain.
ons moeder zei altijd
‘Als mijn grootmoeder wieltjes had, was het een karretje’. Of: ‘De wereld is een vat. Wie ervan neemt heeft het gehad’ en ‘Heb je geen zin, dan maak je zin’. Klinkt dit soort uitspraken je bekend in de oren? Vast wel, want ze behoren tot het talige erfgoed dat we als Nederlandstalige Belgen collectief delen; soms ook met de noorderburen, soms juist niet. Ben je benieuwd naar de grote variatie aan volkse wijsheden en gezegden die in Vlaanderen leven? Lees dan vooral verder.