postkaart beste groeten uit Gent, 1921
Verstuurde jij vanop je vakantiebestemming een postkaartje met zonnige groetjes naar familie en vrienden? Anne Peuteman, Redacteur bij Knack, nam enkele vakantierituelen onder de loep waar het internet komaf mee maakte. 

Het Erfgoeddagprogramma op lokaal niveau stroomlijnen en kneden: daarmee begint het slagen van Erfgoeddag 2016. We doen dus in alle vertrouwen graag opnieuw beroep op jullie: de lokale coördinatoren. Want zonder jullie is de algemene organisatie van Erfgoeddag niet mogelijk.

Hoe je aan te melden?

Indiase moslims vieren het Suikerfeest

Over de hele wereld nemen moslims deel aan de ramadan. De negende maand is er eentje van inkeer, waarop tussen de Fajr (zonsopgang) en de Maghrib ( zonsondergang) wordt gevast. Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam en is bedoeld als een tijd van bezinning.
 

affiche
In het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij loopt momenteel een tentoonstelling gewijd aan de Belgische maçonnieke muziek. 
 
Muziek is de vrijmetselaars zeer dierbaar. Dit was zeker het geval in de negentiende eeuw toen er noch luidsprekers noch stereo’s waren en men dus genoodzaakt was om muzikanten in levende lijve binnen te brengen. Hoe ging men daar mee om? Wie waren die mannen die in de loges kwamen spelen en hoe werden zij behandeld?
Beeld uit het promotiefilmpje

Carnaval oftewel de Vastenavond, is een van oorsprong katholiek feest dat wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag.

Ook Bergen, dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa, schenkt aandacht aan carnaval. De tentoonstelling Le Monde à l’Envers is een reis naar een denkbeeldig carnaval en doet nadenken over wat dit feest ons over onszelf en de moderne maatschappij leert.

banner R.I.P.
De dodenwake, het thuis sterven, het kisten door de dorpstimmerman, … De tentoonstelling R.I.P. 200 jaar Begrafeniscultuur in Vlaanderen wil deze oude gebruiken en herinneringen vastleggen voor de toekomst, en illustreert hoe en waarom ze de voorbije decennia zo ingrijpend veranderd zijn.

De kinderen spelen het spel
Processies vind je in vele vormen, zo zijn er feest- en boeteprocessies (in Veurne), kaarsjesprocessies (in Scherpenheuvel, Lummen en Lourdes) en natuurlijk ook de palmprocessies.
Erfgoeddag 2015 (c) Erfgoedcel zuidwest
Nu het stof terug is gaan liggen, blik je hopelijk terug op een geslaagde Erfgoeddag. We willen je dan ook héél hartelijk bedanken voor de geleverde inspanningen!
 
Binnenkort starten we de voorbereidingen voor Erfgoeddag 2016. Graag houden we hierbij rekening met je ervaringen en bedenkingen.
vader en dochter maken rozenkransen van papier (c) Paul Keyenberg
In Kasterlee houden vader en dochter een traditie in stand die zeker drie generaties teruggaat in de tijd. Samen maken ze rozenkransen in crêpepapier of zijden papier. 
 
De werkstukjes van Jan Verachtert sieren kapelletjes in Kasterlee en Retie. Ook zijn dochter Ilse heeft zich de knepen van het vak eigen gemaakt.
cover Alledaags geloof
Zopas verscheen bij Uitgeverij Acco het boek Alledaags geloof. Christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Met dit boek gaat Hans Geybels dieper in op enkele bijzondere aspecten van de christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen.