100 jaar Groote Oorlog

'Belgen maken bommen' wint Oost-Vlaamse Provinciale Prijs voor Geschiedenis

De provincie Oost-Vlaanderen kent haar Prijs voor Historisch Onderzoek toe aan Dirk Musschoot voor zijn studie 'Belgen maken bommen'. Gedeputeerde Dauwe noemde het werk een "fijn pareltje" in het geheel van publicaties over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


Voor u gelezen: Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie, 1914-1918

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Luc De Munck voor u 'Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie, 1914-1918'.


First World War Seminars

Het In Flanders Fields Museum en de University of Kent organiseren in het academiejaar 2016-017 een reeks van acht seminars op donderdagavond die gratis toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden.

Deense soldaten in de Eerste Wereldoorlog

Den Store Krig is Deens voor De Grote Oorlog. Het is niet door het bingewatchen van Borgen dat mijn Deens zo goed is geworden, maar het is een tip van een Deense kennis die mij op spoor bracht van een online project over Denen die meevochten in het Duitse leger. Met een dramatisch Belgische connectie.


Voor u gelezen: The Great War. July 1,1916

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Dirk Wyns (cultuurambtenaar district Hoboken) voor u de strip 'The Great War. July 1, 1916' van Joe Sacco.


Voor u gelezen: Belgen maken bommen

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Pieter-Jan Lachaert (Stadsarchief Gent) voor u 'Belgen maken bommen' van Dirk Musschoot.


Voor u gelezen: gender@war. Vrouwen en mannen ten oorlog. 1914-1918

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Davine Maesen voor u 'gender@war. Vrouwen & mannen ten oorlog'.


Voor u gelezen: Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Tejo Briers (Sint-Baafskring Noorderwijk) voor u 'Hoop op toekomst' van Ingeborg Kriegsman.

Dit boek hoort thuis in de bibliotheek van elke amateurhistoricus die een stukje geschiedenis van WOI wil bestuderen. Kriegsman belicht hierin een deel van de geschiedenis, dat meestal niet aan bod komt: die van de Belgische vluchtelingen.


Meer dan 6.000 foto’s over 'de Groote Oorlog' online

Het Rijksarchief heeft zopas meer dan 6.000 foto's over de Eerste Wereldoorlog online gezet. Alle aspecten van 'de Groote Oorlog' komen aan bod: de invasie, de militaire operaties, de collaboratie- en weerstandsnetwerken, de bevrijding, de overwinningsceremonies en de eerbetuigingen aan de oorlogsmartelaren … U kunt alle beelden ontdekken via de zoekwebsite van het Rijksarchief.


Studiedag De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna | Verslag

Op 26 april 2016 organiseerden FARO, CegeSoma, het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en het projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog (2014-18) in Brussel de studiedag De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?. De deelnemers kregen er de stand van het laatste onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in België. Dit verslag bevat de voornaamste en interessantste inzichten, tips en ideeën uit de workshops en het panelgesprek.