The art is in the cleaning ...

Alfred J. Kwak, pvc

... zo luidde de titel van de internationale workshop die op 26 en 27 juni plaatsvond in het Provinciaal Fotomuseum in Antwerpen. Plastics reinigen was het doel en jawel, het reinigen van deze materialen en objecten bleek niet alleen een kunst, maar vroeg ook heel wat chemische achtergrondkennis, materiaalherkenning en -gevoel, inzicht in de degradatiefenomenen en aandacht voor de schoonheid/esthetiek en de geschiedenis van 'het plastic object'. Uitdagend was het zeker, en het blijft een complex proces.

Anna Lagana, gerenommeerd plastics conservator/restaurator en conservatieonderzoeker, loodste ons met zoveel passie en praktijkgevoel doorheen dit proces, dat de workshop vertrouwen en heel veel goesting gaf om zelf aan de slag te gaan. Lagana's jarenlange ervaring gecombineerd met de kennis, expertise en tools opgebouwd en ontwikkeld tijdens het popart project, bleken van onschatbare waarde. Voor we het goed en wel beseften mochten we onze nieuwe kennis en inzichten toepassen op dummy-materialen en -objecten die samen heel de basiswaaier van plasticsmaterialen vormden en die gelijkaardige degradatie en vervuiling vertoonden als objecten in onze erfgoedcollecties.

Een van de mooiste uitspraken van de workshop was: "Ik dacht dat er met en aan plastics zo weinig te doen was en ben heel blij te zien dat dit helemaal niet klopt!". De groep, fifty-fifty samengesteld uit deelnemers uit Vlaanderen en uit onze buurlanden, deelde dit enthousiasme. De motivatie om actief deel te nemen aan toekomstige of bestaande samenwerkingsverbanden en blijvende ervaringsuitwisselingen, lijkt voor deze groep dan ook een vanzelfsprekendheid. In een domein waarin nieuwe inzichten dagelijkse kost zijn, is het volgen van deze ontwikkelingen dan ook een absolute must.

Wil u weten hoe u het meeste kan halen uit uw plasticscollectie, neem dan een kijkje in het decembernummer 2013 van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. En hou zeker ook ons traject Plastics for dummies in de gaten via de FARO-kalender.

Op de foto ziet u de pvc-eend waaraan ik samen met Ann Deckers tijdens de workshop kon werken. We hebben Alfred J.Kwak opnieuw een glansrijk leven kunnen geven (klik hier voor een detailopname).

Griet Kockelkoren
conservatie
restauratie
plastics
actieve conservatie
reinigen
Workshop