Risicomanagement als tool en leidraad om duurzame conservatiestrategieën en prioriteiten te identificeren

Eind november organiseerde de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort zijn langverwachte ‘Riskmeeting’. Deze internationale bijeenkomst had als rode draad het thema ‘Reducing Risks to Heritage’.

Met zo’n titel was uiteraard meteen onze interesse gewekt. Niet alleen heel wat grote, maar ook kleine internationale erfgoedspelers waren aanwezig. Ook vanuit Vlaanderen / België was een complementair en divers erfgoed- en conservatieteam van de partij, waar ook FARO deel van uitmaakte.

Preventieve conservering wordt vandaag zeer terecht beschouwd als prioritair bij de zorg voor materieel erfgoed. Ondanks de steeds groeiende conservatiewetenschap, de kennis van onze collectie, de monitoring van conditie-evoluties en het omgevingsklimaat … hebben we nog heel vaak het gevoel dat het bepalen van de meest dringende en effectieve conservatiestrategieën een grote uitdaging is, net als het aantonen van effecten van genomen of geplande maatregelen en het overtuigen van onze besluitvormers.

Een op risicomanagement gestoelde benadering van cultureel erfgoed blijkt hiervoor een zeer efficiënte methode. Sinds 2005 werken ICCROM, CCI en het RCE aan de ontwikkeling van een in de praktijk toepasbaar en gebruiksvriendelijk systeem. Het is een strategie waarmee de risico’s voor een collectie worden geïdentificeerd, geanalyseerd en met elkaar worden vergeleken op basis van het verwachte waardeverlies dat zij in een bepaalde periode zullen opleveren (risicoanalyse).

Dit waardevolle (hulp-)middel dat tijdens voorbije workshops en projecten werd getest, werd nu voorgesteld aan het brede erfgoedlandschap en verschillende hulpmiddelen werden ontwikkeld zoals het ‘Digitale Handboek Collectierisicomanagement’ van het RCE en de ‘Riskdatabank’ van het CCI.

Wil u in afwachting van meer nieuws en de release van deze tools alvast meer weten over ‘risk based decision making for collections’, klik dan hier door naar de website van RCE. Op dezelfde website zal de voorbije ‘Riskmeeting’ weldra in beeld gebracht worden in de vorm van filmpjes van de lezingen.

Hopelijk mogen we ook in België in de nabije toekomst een (internationale) workshop over dit thema verwelkomen. Ik kijk er alvast samen met u naar uit.

Griet Kockelkoren
risicomanagement
Conferentie