Praktijkvoorbeeld: tekstaffiches uit de Groote Oorlog in Aalst

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren tekstaffiches het communicatiemiddel bij uitstek van de overheden. Het Stadsarchief heeft zijn collectie tekstaffiches nu gedigitaliseerd. Vanaf 14 mei kan u deze collectie raadplegen via www.madeinaalst.be.

Het stadsarchief van Aalst bewaart circa 1.800 tekstaffiches. Daarvan zijn er iets meer dan 600 die uitgingen van het Aalsterse stadsbestuur, van de Kommandantur Aalst of die gedrukt werden in Aalst. Deze omvangrijke reeks werd in eerste instantie geïnventariseerd en beschreven. Vervolgens werd ze gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Vanaf 14 mei kan u de Aalsterse tekstaffiches raadplegen op www.madeinaalst.be. Alle affiches zijn op woord doorzoekbaar en dat is zeker en vast een primeur. Wil u wel eens weten wat er in Aalst zoal gecommuniceerd werd met deze zogenaamde muurkranten? Surf dan vanaf 14 mei naar de erfgoedwebsite.

Op dit moment loopt er trouwens nog een grootschalig ontwikkelingsproject over tekstaffiches in Vlaanderen. De bedoeling is dat de stad Aalst zijn gedigitaliseerde affiches ter beschikking zal stellen van dit project.
 

Gregory Vercauteren