Tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog. Oproep en inventaris

Tekstaffiches vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel meer dan in vredestijd werden deze affiches gebruikt om de bevolking in te lichten over het wel en wee van de oorlog. Vier jaar lang regelden deze berichten en proclamaties, gepubliceerd door de Belgische overheden en de Duitse bezetter, het leven van de Vlaamse bevolking.

In 2008 trok Luc Vandeweyer, archivaris bij het Algemeen Rijksarchief te Brussel, aan de alarmbel. In aanloop van de herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog stelde hij vast dat deze tekstaffiches nauwelijks ontsloten zijn, ondanks hun enorme waarde. Bovendien werden ze in slechte omstandigheden bewaard. Uiteraard waren er een aantal lokale initiatieven. In het Waasland bijvoorbeeld werden deze affiches gedigtaliseerd en ontsloten via de beeldbank. Maar een algemeen overzicht ontbrak nog.

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) pikte de problematiek van de tekstaffiches in 2009 op. Het resultaat was een eerste overzicht van de bewaarde collecties tekstaffiches in Vlaanderen. In de aanloop naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog nam FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed enige tijd geleden de draad terug op. Samen met enkele erfgoedinstellingen werd een integraal project rond de lokalisatie, inventarisatie, restauratie, digitalisering, duurzame bewaring en ontsluiting van de tekstaffiches in Vlaanderen en Brussel uitgewerkt. Het Stadsarchief Gent zal dit project uitvoeren.

In een eerste fase van dit project tracht men zicht te krijgen op het corpus van tekstaffiches in Vlaanderen en Brussel. Men zoekt met andere woorden antwoorden op de vraag waar deze tekstaffiches worden bewaard en in welke staat en in welke omstandigheden de teksten zich bevinden. Ook u kunt bijdragen aan dit project! Vul de enquête in, wat maximaal 15 minuten in beslag neemt, en dit liefst voor zondag 9 maart 2014.

De enquête kunt u invullen via deze link. Heeft u nog vragen of opmerkingen over dit project? Dan kunt u steeds contact opnemen met Tim De Doncker.

Gregory Vercauteren