Het Verenigingsloket is gelanceerd

Majoretten. Foto: © Franky Verdickt

Op 30 januari 2024 ging een eerste versie van het Verenigingsloket online. Het Verenigingsloket wil als digitaal platform de dienstverlening aan verenigingen toegankelijker maken en vereenvoudigen.

De boutade luidt: zet drie Vlamingen bij elkaar en ze starten een vereniging. Feit is dat Vlaanderen rijk is aan verenigingen: meer dan 74.000 vzw’s en een veelvoud aan feitelijke verenigingen. Het Verenigingsloket wil de betrouwbare digitale toegangspoort worden voor informatie over en voor deze verenigingen in verband met (overheids)diensten.

“Een vereniging vindt nu vaak door het bos de bomen niet. Er is wel veel informatie beschikbaar, maar het is niet duidelijk waar ze terug te vinden is en of de info wel betrouwbaar is. Het totaaloverzicht ontbreekt, waardoor de vereniging te vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd." - Minister-president Jan Jambon bij de lancering van het loket.

De ambities van het Verenigingsloket zijn groot. Het loket wil verenigingen eenvoudiger toeleiden naar diensten bij het eigen lokaal bestuur of een Vlaamse overheidsdienst. Daarnaast krijgen de verenigingen voor het eerst echt zicht op de gegevens die de overheden over hen ter beschikking hebben.

Het verenigingsloket richt zich daarbij niet enkel tot vzw's, maar ook tot de feitelijke verenigingen. Dit is opvallend en ook belangrijk. Feitelijke verenigingen zijn immers met veel, maar ze worden ook gemakkelijk over het hoofd gezien als het gaat om de dienstverlening vanuit de overheid.   

Aangezien voor vele verenigingen het lokale bestuursniveau een eerste aanspreekpunt is, is het cruciaal dat ook zoveel mogelijke lokale besturen intekenen op het Verenigingsloket. Op dit moment lopen er drie proeftuinen met de besturen van Aalst, Beveren en Evergem. Het is de bedoeling om in de komende jaren alle lokale besturen met hun diensten te laten aansluiten op het Verenigingsloket.

Het verenigingsloket werd voorbereid door het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM), met de steun van Digitaal Vlaanderen. 

Bron: persbericht DCJM
Foto: © Franky Verdickt

Gregory Vercauteren