Mannen en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog

Vaak gaan WOI-projecten over de gewone man in oorlogstijd. Maar wat met de vrouw? Vorig jaar publiceerde FARO een blogbericht waarin we stilstonden bij de positie van de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen al kondigden we het project ‘Gender@War’ aan. Dit project is nu gelanceerd, met de gelijknamige tentoonstelling in het BELvue-museum als grote blikvanger.

De tentoonstelling wil aantonen hoe ingrijpend de Eerste Wereldoorlog de levens van mannen en vrouwen wijzigde en toont het geweld waarmee ze werden geconfronteerd, de breuken in het gezin en op het werk … De rijk geïllustreerde tentoonstelling belicht België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Door dit internationale perspectief wil de tentoonstelling bezoekers doen stilstaan bij de gevolgen van gewapende conflicten op de positie van vrouwen en mannen.

In het kader van deze tentoonstelling zijn ook meerdere pedagogische tools uitgewerkt voor klassen en leerkrachten. Voor gezinnen is dan weer een speciaal ‘spellenparcours' voorhanden.

De tentoonstelling wordt trouwens vergezeld door de publicatie Vrouwen en mannen ten oorlog, 1914-1918. Dit boek brengt het historische onderzoek over de verschillende thema's van de tentoonstelling samen in een toegankelijke synthese.

Gender@war is gerealiseerd door het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis vzw in samenwerking met BELvue-museum.

Gregory Vercauteren