100 jaar Groote Oorlog. Ook in/door de provincies!

klaprozen

De voorbije maanden heeft FARO verschillende lokale en Vlaamse initiatieven voorgesteld naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog. Ook de vijf provincies zetten stevig in op de herdenking van de oorlog. Naast een eigen programma, bieden zij heel wat steun en begeleiding aan lokale en regionale herdenkingsinitiatieven. Een overzicht.

Limburg

Kleine verhalen in een groote oorlog, dat is de naam van het ambitieuze herdenkingsprogramma van de provincie Limburg. De bedoeling van dit programma is om lokale initiatieven zoveel mogelijk te bundelen. Zo kan er één groter Limburgs WO-verhaal worden verteld.

Niet onbelangrijk: in het kader van dit programma kunnen lokale WOI-projecten in Limburg subsidies krijgen. Heel onlangs nog keurde het provinciebestuur liefst 29 dossiers goed. Bij de gelukkigen zaten de meest uiteenlopende organisaties. Uiteraard heel wat musea, heemkundige kringen en gemeentebesturen, maar ook een toneelvereniging, enkele scholen en een lokale afdeling van het Davidsfonds (de komende Nacht van de Geschiedenis staat namelijk ook in het teken van WOI).

Naast subsidies, voorziet de provincie ook in inhoudelijke ondersteuning. Zo publiceerde zij enkele maanden geleden een bronnenoverzicht en een inspiratiegids.

Een overzicht van deze en andere instrumenten vindt u op Limburg1914-1918. Op deze website staat eveneens een beschrijving van het doel en het opzet van het Limburgse programma.

Antwerpen

Ook de provincie Antwerpen heeft een stevig herdenkingsprogramma, met als titel Over leven en bezetting. Binnen dit programma biedt de provincie onder meer een reizende tentoonstelling aan, publiceerde ze onlangs een publicatie over 'Duitse linies' en organiseert ze diverse collectiedagen. Daarnaast biedt de provincie heel wat ondersteuning aan lokale spelers met plannen rond de Eerste Wereldoorlog, zowel inhoudelijk als promotioneel. Voor meer informatie, klik hier.

Oost-Vlaanderen

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen werkt mee aan een project over de Dodendraad, de elektronische grensversperring die ook langs deze provincie liep. Aansluitend bij de publicatie is er een reizende tentoonstelling die eerst zal lopen in de bibliotheken van de grensstreek, met name in het Meetjesland en het Waasland. Deze publicatie en de reizende tentoonstelling maken deel uit van een ambitieus en veelomvattend project, 2014-18. Herinneringen aan 100 jaar Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland. Dit project is een initiatief van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Comeet en de Erfgoedcel Meetjesland. De Provincie Oost-Vlaanderen treedt op als copromotor.

Vlaams-Brabant

In het kader van de herdenking werkt de provincie Vlaams-Brabant aan een inspiratiegids voor het lager onderwijs. Daarnaast kiest zij vooral voor de begeleiding van enkele regionale initiatieven. Zo werkt het provinciebestuur, samen met elf gemeenten uit het oosten van de provincie, aan een cultuurtoeristisch project, Sporen van de Groote Oorlog. Dit project omvat een belevingscentrum WOI in Tildonk en twee fietslussen.

Daarnaast begeleidt en adviseert de provincie een project over het dagelijks leven tijdens WOI in de Brabantse Kouters, samen met elf gemeenten en heemkundigen. Dit project omvat een rondreizende tentoonstelling, een educatieve box voor het lager onderwijs en een jeugdproject. Voor meer informatie, klik hier.

West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen was de eerste die met een omvattend herdenkingsprogramma naar buiten kwam. De herdenking van WOI vormt voor de provincie een aanknopingspunt om het oorlogserfgoed op een duurzame manier te herwaarderen en zo het oorlogstoerisme in de provincie te stimuleren.

Het project 100 jaar Groote Oorlog bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste plaats kende de provincie heel wat subsidies toe voor de toeristische ontsluiting van het oorlogserfgoed. Een groot aanbod aan musea, landschapssites en begraafplaatsen kreeg zo een flinke opfrissing.

Tegelijk stelt de provincie, in samenwerking met Westtoer, een artistiek en cultureel programma samen onder de noemer GoneWest. In het kader van dit project kent de provincie ook subsidies toe aan bovenlokale projecten, zoals onder meer De Namenlijst. Verder investeert de provincie heel wat in wetenschappelijk onderzoek.

Belangrijk is dat de provincie West-Vlaanderen ook stevig inzet op educatie. Om maar enkele initiatieven te noemen die de provincie heeft ontwikkeld: een aangepaste toetssteen voor herinneringseducatie, enkele educatieve koffers, websites tot zelfs een ganzenbordspel.

Andere overheden

Naast de vijf provincies, zetten ook andere overheden in Vlaanderen en Brussel in op WO I. Een overzicht vindt u op een aparte pagina op de FARO-website.

 

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
WOI
100 jaar Groote Oorlog