Tijdschriften in the picture. Digitale ontsluiting van periodieken via Wikimedia-platformen en voorbereiding van toekomstige digitalisering

Dit project neemt de registratieachterstand van analoge periodieken (tijdschriften en kranten) onder handen, met het doel de vele titels efficiënt te ontsluiten voor een breed publiek. Het gaat over oude – begin 20e eeuw – en meer recente uitgaven van lokale en bovenlokale organisaties – veelal, maar niet uitsluitend van katholieke origine – verspreid over heel België. Deze zijn niet terug te vinden in openbare bibliotheken en worden zelden bewaard in andere (erfgoed)bibliotheken. Ze bestrijken uiteenlopende onderwerpen: kunst, onderwijs, jeugd, caritas, politiek, economie ...

Het project valt uiteen in drie luiken:

  1. Wegwerken van achterstand in registratie op het vlak van analoge periodieken (tijdschriften en kranten) en het ter beschikking stellen via de eigen catalogi.
  2. Verspreiden van de collectiegegevens (bibliografische data) van alle analoge periodieken als linked open data via Wikidata, waarvan een deel met gekoppeld beeld in Wikimedia Commons en met Wikipedia-lemma’s.
  3. Onderzoeken hoe gepubliceerde opendatasets (OpenLibrary, Wikidata, Google Books …) en de OSLO-standaard ingezet kunnen worden om geautomatiseerd bijkomende data te verzamelen (bv. detectie van bestaande fysieke titel of een digitale kopie elders).
Projectresultaten
  • 1667 periodieken zijn digitaal ontsloten in de onlinecatalogus Alma/Limo van KADOC en de authority databank ODIS volgens internationale standaarden. Je vindt ze terug in de tijdschriftencollectie in de catalogus.  
  • 768 bestaande reeksen werden vervolledigd met ontbrekende nummers.
  • Relevante bibliografische gegevens (collectiedata) van alle analoge periodieken in de KADOC-collectie zijn opgeladen in Wikidata als linked open data. In totaal werden 13 548 periodieken en 4494 uitgevers/organisaties opgenomen. 
  • Van 133 titels zijn er covers of titelpagina’s ingescand en gekoppeld als linked open data in Wikimedia Commons (publiek domein). Ze werden verzameld in een KADOC-KU Leuven-Wikimediacollectie. Deze beelden zijn ook ingeladen in ODIS en waar mogelijk gekoppeld aan de Wikipedia-pagina van de uitgever of een van tien nieuwe Wikipedialemma's.
  • Het proces voor het opladen van beelden in Wikimedia Commons is gedocumenteerd in een handleiding met het oog op verduurzaming van de resultaten (zie bijlage).  
  • Onderzoeksrapport 'Tijdschriften in the picture. Matching van datasets en dataverrijking van tijdschriftrecords':

    Er werd onderzocht hoe collectiedata van de tijdschriftencollectie verrijkt kunnen worden om in de eerste plaats het selectieproces voor digitalisering verder te automatiseren. Het resultaat van dit onderzoek bevat concrete workflows en aanbevelingen voor het matchen en verrijken van tijdschrifttitels en werd o.a. gepubliceerd op CEST. Intussen werd de uitgewerkte workflow geïntegreerd in de bestaande werking, zodat ook in de toekomst collectiedata verrijkt zullen worden in de online catalogus. 

Meer informatie is terug te vinden in de projectpagina op de KADOC-website en CEST. 

Partnerorganisaties
  • CAVA
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • Universiteitsbibliotheek Gent
  • Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
KADOC-KU Leuven
Contactpersoon
Katrien Weyns
Adres
Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Telefoon
016 32 35 44
Financieringsbron(nen)

Subsidies 'Inhaalbeweging digitale collectieregistratie' van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Gemeenschap.

Mede gefinancierd door EFRO / REACT EU in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19 pandemie.  

 

Mede gefinancierd door ERFO / REACT

Andere projecten

Meer dan de helft van de collectie van Mu.ZEE bestaat uit werken op papier. Deze ...

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Je vindt ze in iedere straat. Van kleine gevelbeeldjes tot ...

Voortraject: het project ‘Mondelinge geschiedenis’ Tussen 1 april 2007 en 15 december 2009 werden, volgens ...