Foto: Vormingplus Mechelen
In de zorg voor ouderen betekenen foto's en het neerschrijven van persoonlijke verhalen al langer dan vandaag een houvast. Praten over vroeger, over wie je bent en hoe je leven was, gaat makkelijker aan de hand van foto's.
Campagnebeeld Erfgoeddag 2017

De Werkgroep Erfgoeddag kwam samen op woensdag 25 januari. Deze groep bestaat uit leden van de Stuurgroep, de erfgoedcellen en FARO-werknemers. Er werden suggesties geformuleerd bij de activiteiten die nog niet helemaal op punt stonden. 

Lokale en regiocoördinatoren kunnen vandaag nog wijzigingen aanbrengen aan de activiteiten via de unieke linken die ze ontvingen midden januari. Kregen ze geen feedback over jouw activiteit? Dan betekent dit dat de activiteit wordt opgenomen in het programma van Erfgoeddag. Geen nieuws is dus goed nieuws!

Geconfronteerd met ziektes en kwalen allerhande, zochten onze voorouders generatieslang hun toevlucht tot een uitgebreide schare geneesheiligen. Van A(ntoniusvuur) tot Z(weren) ... voor elke kwaal stond er wel een heilige paraat die op gezette tijdstippen met een bedevaart werd vereerd, aanroepen werd in gebeden en litanieën of afgebeeld stond op tientallen devotieprentjes. Vandaag is deze volksdevotie, onder meer door de opkomst van de moderne geneeskunde en de verbeterde hygiëne, wat op de achtergrond geraakt.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2017
Activiteiten voor Erfgoeddag 2017 inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Is jouw inschrijving nog niet volledig of wens je nog iets aan te passen?
We wensen je het beste voor het nieuwe jaar! Dat 2017 boordevol inspirerende erfgoedmomenten zit en dat alles op persoonlijk vlak op wieltjes mag lopen!
 
Ook zin om aan Erfgoeddag 2017 deel te nemen?
Het project ‘take care’ is een participatieproject van MUS-E Belgium en FARO. Take care is gericht op 17-jarigen en vertaalt het persoonlijke erfgoed van mensen, verbonden aan een regio en dit in een creatie. Dit traject bestaat uit een traject van zo'n 20 contact uren tussen de kunstenaar, de leerlingen van het secundaire onderwijs en hun leerkracht.
Het Damiaanfonds van de KU Leuven reikte in oktober de Masterproefprijs 2016 uit aan Lauranne Verhasselt. Zij schreef een masterproef over Belgische polio-ervaringen uit de twintigste eeuw getiteld ‘Polio, een vergeten virus?!’. Lauranne interviewde zeventien personen die tussen 1940 en 1950 polio kregen en gehandicapt werden. Ze slaagde erin om met haar masterproef de polio-patiënten voor te stellen als mensen van vlees en bloed.
Wie herinnert zich nog de Artispunten, letterplankjes, jukeboxen, minirokken en die typische Volkswagenbusjes? Heel wat van deze voorwerpen uit de jaren '50 en '60 zijn nu te vinden in de koffer 'Terug naar toen'.
Kasper Bormans speelt het spel met personen met dementie
Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en empirische studies naar optimale communicatie kwam Kasper Bormans tot een bijzondere manier om contact te leggen met mensen met dementie: hij bedacht een spel.
Ziekenhuis, foto Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
In hun najaarslezing 2016 grijpen Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en het Rijksarchief te Leuven de 40ste verjaardag van de OCMW-wet aan om te kijken naar de geschiedenis van de armenzorg.