2024 - april

Cultureel-erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel erfgoed KU Leuven

Een reeks debatten over hete hangijzers binnen het erfgoedveld. Georganiseerd door studenten van de opleiding in samenwerking met externe experts.

FAAD-studiedag | Organisatieveranderingen

Organisaties zijn tegenwoordig dynamisch en er vinden dikwijls veranderingen plaats. Soms gaat het om grote organisatieveranderingen, zoals een verhuis, een fusie, een nieuwe structuur, enz. Deze hebben grote impact op de medewerkers, maar ook op de informatieprocessen. Informatie- en archiefbeheer

Workshop Transkribus

Op maandag 22 april vindt er een fysieke hands-on workshop plaats over het gebruik van de AI tool Transkribus voor het automatisch transcriberen van middeleeuwse en vroeg-moderne handschriften.

Basisopleiding communicatie voor erfgoedorganisaties

Vijfdaagse basisopleiding voor elke startende communicatiemedewerker van een erfgoedorganisatie.
Faro vorming

Figurentheater: tussen erfgoed en praktijk

Uitwisseling en ontmoeting tussen de erfgoedsector en poppenspelgemeenschappen van Vlaanderen en Wallonië.

Aan de slag met kapelletjes! Inspiratiesessies & workshop

Reeks digitale, interactieve inspiratiesessies over vier verschillende thema’s, boordevol praktische tips en voorbeelden om mee aan de slag te gaan, en een hands-onworkshop in de ‘kapelletjesmaand’ mei

Afspraken maken in de cultuursector, waar moet u op letten?

Webinar over het maken van goede afspraken.

Werksessie | Digitale lijsten van kiezerslijsten: rijker dan je denkt!

In deze gratis werksessie verdiept u zich in het maken, bewerken en verbeteren van digitale kiezerslijsten.

LIBER LAG 2024 Seminarie | Building Bridges: Libraries as Engaged and Trusted Hubs

Het seminarie brengt bibliothecarissen, architecten en actoren uit de wereld van de architectuur en het ontwerp van bibliotheken uit heel Europa samen om kennis en ervaring uit te wisselen.

Voorstelling veldtekening internationaal cultuurbeleid

Bent u een beleidsmaker of cultuurprofessional en werkt u internationaal of hebt u plannen om dit te doen? Dan is dit webinar interessant voor u.

Impulsdag Kansen voor de kunsten in OKAN

Op 25 april 2024 slaan Katholiek Onderwijs Vlaanderen, LUCA school of arts, Sint-Lukas Academie en S.M.A.K. de handen in elkaar met een programma waar de gemene delers tussen het OKAN-onderwijs en de kunsten worden verkend.

EuroClio 30th Annual Conference – (Be)longing: Confronting our memories

Van 25 tot en met 27 april organiseert EuroClio, de Europese vereniging van geschiedenisleerkrachten, haar 30e jaarlijkse conferentie. Plaats van afspraak is Sofia, Bulgarije.

Platform Techniek, arbeid en zorg | Technische verzamelingen en collecties

Het platform Techniek, arbeid & zorg heeft deze keer het thema ‘Technische verzamelingen en collecties. Over het verlies en behoud van kennis, kunde en objecten'.

Menselijke resten in musea | Voorjaarsbijeenkomst Gewina

Hoe moeten we vandaag omgaan met menselijke resten die zonder expliciete toestemming van de betrokkenen en nabestaanden in museale collecties zijn terechtgekomen?

CHARTER Alliance Webinar: How Can Heritage Skills Unlock The Full Potential Of European Regions?

Eerste in een reeks van drie webinars, georganiseerd door CHARTER Alliance en ENCATC. Thema van de dag is hoe erfgoedvaardigheden het volledige potentieel van de Europese regio’s kunnen ontsluiten.

Beleef vakmanschap | Opendeurweekend Campus van het Vakmanschap in Bokrijk

Op 27 en 28 april openen de deuren van het kasteel in Bokrijk. Tijdens het opendeurweekend is iedereen met een hart voor vakmanschap welkom om deze unieke locatie te komen bewonderen.

Workshop metaalvondsten reinigen en bewaren

Weet u niet hoe u aan het reinigen van uw metaalvondst moet beginnen? Vraagt u zich af welke soort hulpmiddelen u het beste kan gebruiken? Volg dan zeker deze workshop over het reinigen en bewaren van metaalvondsten!

Duurzaamheid in BELvue museum: werkbezoek

Op maandag 29 april nodigen FARO en Pulse Transitienetwerk u uit voor een overleg over duurzaamheid waarbij we de initiatieven en inspanningen van BELvue museum in hartje Brussel ontdekken uit eerste hand.
Faro vorming

Creative Museums Summit | MuseumNext

Musea worden vaak gezien als ruimtes waar creativiteit in al haar vormen wordt tentoongesteld en gevierd. Wat echter vaak onopgemerkt blijft, is dat musea zelf dynamische ruimtes voor creativiteit zijn, waar verleden en heden samenkomen om nieuwe ideeën aan te

De kracht van cultuur in de lokale context: devolutie of revolutie? | Congres Fonds voor Cultuurmanagement

Op maandag 29 april 2024 vindt het Congres van het Fonds Cultuurmanagement plaats aan de Universiteit Antwerpen dat dit jaar in het teken staat van de rol en de kracht van kunst en cultuur in de lokale context.

Inspiratiedag 'Cultuur op school'

Van harte welkom op de Inspiratiedag Cultuur op school op dinsdag 30 april op de Bijlokesite in Gent, een organisatie van CANON Cultuurcel i.s.m. Onderwijscentrum Gent, STAM en Muziekcentrum De Bijloke.

Lerend netwerk mondelinge geschiedenis | Hoe betrekt u vrijwilligers bij mondelinge-geschiedenisprojecten?

In deze sessie van het Lerend netwerk mondelinge geschiedenis bekijken we hoe u als erfgoedorganisatie vrijwilligers kan betrekken bij mondelinge-geschiedenisprojecten.
Faro vorming
2024 - mei

#HVDV24 Webinar | Design en erfgoed

In dit webinar toont Flanders DC aan de hand van een aantal winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 24 hoe design ingezet kan worden in erfgoed.

Bijscholing: School & Bib

Elk jaar organiseert CVO Groeipunt een aantal korte opleidingen in het studiegebied Bibliotheek, Archief en Documentatie. In mei 2024 wordt, wegens blijvende vraag, de bijscholing School & Bib ​​​​​​​hernomen.

Redactionele workshops FAAM

In mei organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media vijf provinciale redactieworkshops in het kader van FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen.

Rondleidtraining: een cursus voor verhalenvertellers

In deze vijfdaagse cursus onder begeleiding van Fieke Tissink en Claire Noblesse, ontwerpt u uw eigen rondleiding en voert u die ook uit. Daarbij leert u de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak.

Slotevent IMPRESSVM

Benieuwd naar de resultaten van het project IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst? Op dinsdag 7 mei maakt u kennis met de IMPRESSVM-databank.

Vormingen archiefbeheer voor vrijetijdsorganisaties

Ook vrijetijdsorganisaties hebben met heel wat documenten die steeds op een juiste manier zouden moeten gearchiveerd worden. AMVB organiseert twee vormingen archiefbeheer met meer uitleg.

Duurzaam digitaal werken

Tips voor niet-professionele spelers om hun documenten te bewaren.

Infosessie Vlaamse erfgoeddatabank

meemoo praat u graag bij over de Vlaamse erfgoeddatabank en nodigt u als gebruiker van de huidige erfgoeddatabanken, als ondersteunende organisatie of als geïnteresseerde daarom van harte uit voor een online infosessie.

Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. En als u dan die witte raaf gevonden hebt, hoe houdt u die dan aan boord? Dit online vormingstraject onder leiding van Histories speelt in op deze vragen. 

Webinar | Aan de slag met gevangenis- en rechtbankarchieven (19e-20e eeuw)

Gevangenisarchieven en de betrokken rechtbankdossiers zijn unieke bronnen voor familiegeschiedenis en lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nauwelijks gekend. Dit webinar wil daar verandering in brengen.

Boost uw communicatie met AI | Voormiddagsessie

Wat kunnen online AI-tools betekenen voor uw communicatiewerk? Spoiler alert: énorm veel.
Faro vorming

Boost uw communicatie met AI | Namiddagsessie

Wat kunnen online AI-tools betekenen voor uw communicatiewerk? Spoiler alert: énorm veel.
Faro vorming

eTwinning & FARO: ontdek Europa's Erfgoedschatten samen | Webinar

Volg webinar en word eTwinning partner voor een school.

Sprekende herinneringen: lerend netwerk over geheugen en mondelinge geschiedenis

Hoe werkt het autobiografisch geheugen? Hoe kan het dat verschillende mensen zich andere zaken herinneren? Hoe worden mensen ‘besmet’ met herinneringen? En hoe verhouden collectief, familiaal en individueel geheugen zich met elkaar?
Faro vorming

Sectordag Publieksgeschiedenis, erfgoed en samenleving

De opleidingen Geschiedenis van de UGent en UAntwerpen bundelen vanaf volgend academiejaar de stagekrachten met de educatieve masteropleiding Geschiedenis en met de nieuw postgraduaatopleiding Erfgoed en Samenleving van de UGent.

Waarom is het belangrijk om de lokale bevolking te vertellen waarmee uw vereniging bezig is? Webinar

Een sterke achterban creëren heeft zo zijn voordelen: het zorgt voor nieuwe leden, misschien zelfs nieuwe bestuursleden die samen met u aan de kar trekken. In deze workshop bekijkt u hoe u die inspanningen met meer mensen kunt delen.

Digital Storytelling Festival

Doe mee aan het Digital Storytelling Festival van het Europeana Initiative om uw vertelvaardigheid te vergroten en verhalen over cultuur te vertellen.

What’s in a name? Studiedag over gecontroleerde persoonsnaamlijsten

Op 21 mei verwelkomt meemoo u graag in de wereld van persoonsnamenauthorities. Kom meer te weten over de visuele persoonsnamenlijst voor de cultuursector, en ontdek enkele andere initiatieven uit België en Nederland.

Unesco-trefdag

De Unesco-trefdag is dé jaarlijkse ontmoetingsdag in Vlaanderen voor iedereen met interesse en inzet voor Unesco en alle Unesco-conventies, -programma's en -activiteiten.

Museums & Social Impact Summit | MuseumNext

Musea overstijgen hun traditionele rol om een belangrijke bijdrage te leveren aan het aanpakken van urgente maatschappelijke uitdagingen, zoals armoede, klimaatverandering, geestelijke gezondheid en gelijkheid voor iedereen. Deze culturele instellingen, ooit vooral gezien als bewaarplaatsen van geschiedenis, kunst en wetenschap

Erfgoed in de praktijk | Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

In deze vorming reiken we ideeën aan over hoe u met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan op poten zetten.
Faro vorming

Mercatorlezing | Oude kaarten lezen

Er zijn ontelbare oude kaarten bewaard: u kunt ze op talloze manieren lezen en interpreteren.

Workshop | Hoe fotografeer je archeologische vondsten?

Hoe begint u aan het fotograferen van archeologische vondsten? En welk materiaal hebt u daarvoor nodig?

Herkomstonderzoek over erfgoed uit koloniale context

Wat kan herkomstonderzoek betekenen voor musea die cultuurgoederen beheren die in koloniale context verworven zijn? Dat is de focus van deze studiedag.
Faro vorming

Coachingstraject beeldend vertellen

U vertelt verhalen als gids of bent van plan dit te gaan doen als Erfgoedklasbak. U weet al welk erfgoedverhaal u wil brengen, maar u vraagt zich af hoe u dit nog beter, meeslepender en boeiender kan doen.
Faro vorming

Basiscursus auteursrechten in de erfgoedsector

In deze basiscursus krijgt u een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties. Er is ruimte voor vragen en discussie.
Faro vorming

International webinar Focus Craftership | Toolbox Filming Living Heritage

Neem deel aan het internationale webinar Focus Vakmanschap en maak kennis met de nieuwe filminglivingheritage.org toolbox en methodologie voor het filmen en documenteren van vakmanschap, kennis, vaardigheden en ander levend erfgoed.

The 8th Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek

Een internationale conferentie over de afwerking in en op gebouwen, georganiseerd door partners uit de lage landen.

Groot Onderhoud 2024 | De toekomst is nu

De toekomst van het cultureel erfgoed en het erfgoedwerk: daarover willen we het met u hebben op het Groot Onderhoud, op 30 mei in Hasselt.
Faro vorming

Studiedag Lerend netwerk cowaarderen | Gelijkwaardig het gesprek voeren

Tijdens deze studiedag ontdekt u werkvormen die u verder kunnen helpen. De dag is interactief met oefeningen, reflectie, casestudies en biedt ruimte voor open gesprekken rondom dilemma’s.
Faro vorming
2024 - juni

Welke toekomst voor het verleden? Hoe klimaatverandering ons erfgoed bedreigt en wat daaraan te doen valt

Hoe klimaatverandering ons erfgoed bedreigt en wat daaraan te doen valt.
Faro vorming

Hoe registreert u uw onderzoek in CoDE-x?

In CoDE-x kunt u onderzoeksdatasets registreren en doorzoeken. De databank brengt uw eigen werk of dat van uw vereniging in kaart. Met CoDE-x wil Histories een oplossing bieden om de onderzoeksgegevens van erfgoedvrijwilligers, die niet in andere databanken kunnen worden

Contactdagen Topstukken

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertelt u op deze contactdagen, georganiseerd in Leuven, Brussel of Brugge alles over de vernieuwde regelgeving inzake Topstukken.

Kennisdag collecties en connecties

De jaarlijkse Kennisdag van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectievraagstukken.

Opening up our Heritage: Challenges and Opportunities in Digitising and Promoting Cultural and Research Collections

The University of Liège Library regularly organizes, in collaboration with the International Relations Office of the University, an Erasmus Staff Training Week dedicated to specific library-related topics. A 9th edition of an Erasmus Week will be organized by ULiège Library

Geschiedenis en registratie van oude drukken met de STCV-methode | Vierdaagse workshop

Bevat uw collectie boeken gedrukt vóór 1801? Doet u onderzoek naar boekdrukkunst vóór 1801? Wil u leren hoe u dit soort collecties op een goede manier kan registreren? Dan is deze vierdaagse workshop iets voor u.

MuseumNext LIVE

De conferentie van MuseumNext over de toekomst van musea keert in juni 2024 terug naar Londen met een driedaags live-evenement met workshops, keynotes, presentaties en veel netwerken. De conferentie brengt afgevaardigden uit meer dan 40 landen samen om ideeën, strategieën

Hoe maakt u anderen enthousiast voor lokaal erfgoed zodat uw erfgoedvereniging blijft groeien?

Beleidsbeïnvloeding is een begrip dat bij mensen verschillende emoties oproept. Denkt u aan strategisch lobbyen, belangenbehartiging of het verkrijgen van waardevolle steun? Bij elk van deze gedachten komt u best eens luisteren naar dit webinar.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kan gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kan gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Studiedag ErfGoedVoelen. Hoe gebruikt u erfgoed(objecten) in de zorg?

Werkt u in de zorg/welzijn of erfgoedsector? Zoekt u handvaten om met erfgoed aan de slag te gaan? Laat u inspireren door de ervaringen van deelnemers, medewerkers en kunstenaars.

IIIF in actie: laagdrempelige toepassingen voor publiekswerking

Als communicatie-, publieks- of educatieve medewerker op zoek naar frisse manieren om erfgoed digitaal te presenteren? Misschien hoorde u de term IIIF al waaien!

MAPS studievoormiddag: tijdschriftonderzoek en digitalisering

MAPS, de onderzoeksgroep periodieke studies van de UGent, organiseert een seminarie van een halve dag over digitalisering en digitaal onderzoek.

Tweedaagse vorming: naar een inclusief en armoedesensitief vrijetijdsaanbod

In deze vorming krijgt u inzicht in de dagelijkse leefwereld van mensen in armoede, verbreden hun kennis over een gedragen visie op armoede - en kansengroepen - en reflecteert u over uw eigen praktijk.

Onder de loep: UNESCO Framework for Cultural and Arts Education

Een gloednieuw kader voor cultuur- en kunsteducatie - dat is de uitkomst van de UNESCO wereldconferentie in februari 2024. Maar wat staat er in dat kader? En wat betekent dit voor het beleid en de praktijk hier in België?

Workshop erfgoedspelen maken met de ErfgoedApp

In deze workshop ontdekt u hoe u erfgoedspelen kunt maken met de ErfgoedApp. We starten met het verkennen van enkele spelmethodes. Vervolgens gaan we zelf aan de slag.
Faro vorming

XR Summit | MuseumNext

In het huidige digitale tijdperk zijn musea niet langer beperkt tot fysieke muren; ze omarmen de nieuwste technologie om meeslepende ervaringen te bieden die bezoekers naar nieuwe dimensies van betrokkenheid brengen. De Museum XR Summit deelt het transformerende potentieel van
2024 - juli

Summer School 2024 | Energiebesparing voor cultureel-erfgoedinstellingen

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).
2024 - september

iPRES 2024 | International Conference on Digital Preservation

Het Facilitair Bedrijf (Digitaal Archief Vlaanderen), Universiteit Gent, VRT en meemoo, Vlaams instituut voor het archief organiseren in 2024 het iPRES-congres, de belangrijkste internationale conferentie over digitale preservering.

Begroten volgens strategische en operationele doelstellingen

Webinar over begroten volgens strategische en operationele doelstellingen.

ICA SBA 2024 | Business Archives & Resilience

De volgende internationale bijeenkomst van de Section for Business Archives (SBA) vindt plaats in Warschau, Polen van 22 tot 24 september.

Boekhouding en fiscaliteit in een cultuurorganisatie

De boekhoudkundige en fiscale uitdagingen in de cultuursector onder de loep.

2nd EPICo Conference | Importance of Print in a Digital World

In een tijdperk van snelle veranderingen en een steeds toenemende focus op digitale inhoud, richt deze 2e EPICo-conferentie zich op het gezamenlijke beheer van gedrukte collecties.

Histories Festival 2024

Markeer uw kalender, want het is weer tijd voor het Histories Festival!
2024 - oktober

CAMOC - COMCOL 2024 Amsterdam Annual Conference | Collecting with(in) the city

In oktober 2024 bundelen de ICOM Internationale Comités CAMOC (Stadsmusea) en COMCOL (Verzamelen) opnieuw hun krachten om het verzamelen en (re)presenteren in en met de stad opnieuw te bekijken.

OP/HEF. De kracht van grensverleggend samenwerken

OP/TIL nodigt u uit om uit uw bubbel te breken, de blik te openen en mee ophef te veroorzaken tijdens OP/HEF, hét event voor cultuurmakers met lef.

Museum Storage: Current Situation and New Challenges

De ICOM Working Group on Collections in Storage organiseert van 29 tot en met 31 oktober 2024 in Parijs een internationale conferentie over museumopslag wereldwijd.
2024 - november

Feestdag DBNL

DBNL bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en dat wordt gevierd.

International Conference Culture & Mental Health | Refugees

De tweede internationale conferentie Culture & Mental Health vindt plaats in Museum Dr. Guislain op 28 en 29 november 2024.
2025 - februari

Information Management Low Countries (IMLoCo)

Dit nieuwe VVBAD-congres gaat over de impact van data, informatie en kennis op een organisatie en richt zich tot de brede waaier van professionals in profit, non-profit en overheid, die hiervoor instaan.