Persistente architectuur

Met het project Persistente architectuur onderzoekt het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hoe het zijn collecties op zo'n effectieve en open mogelijke manier kan ontsluiten. Testcase zijn het archief van Engetrim en de verzameling van Jos De Beer, die binnen het project op stukniveau worden ontsloten.

Registratie en conservatie van historische collecties

In de collectie van het VAi bevinden zich enkele verzamelingen van waardevolle tekeningen, foto's en prenten die zich door hun ouderdom voor het grootste deel in het publiek domein bevinden. We onderzochten een goede ontsluitingsmethodiek en wierven een collectieregistrator aan. Het archief van Engetrim en de verzameling van Jos De Beer werden niet alleen geregistreerd in onze databank, ze werden ook zorgvuldig gereinigd en herverpakt.

Ontsluiting op een website

Vooraleer collectiedata online kunnen worden gedeeld, moeten ze eerst op het web worden gepubliceerd. Het VAi ontwikkelde een website die de collectiedata in onze databank inleest en op een gebruiksvriendelijke manier presenteert aan het publiek. We digitaliseerden een selectie van 80 objecten voor publicatie op de website. Omdat de twee collecties zich grotendeels bevinden in het publieke domein, vormen ze ideaal testmateriaal voor online deelprojecten.

Persistente identificatie

In de collectiewebsite bouwen we functies in die ervoor zorgen dat de website kan worden gebruikt als duurzame online bron. Dit moet het hergebruik van de collectiegegevens zoveel mogelijk stimuleren. Hoe meer onze data worden hergebruikt, hoe beter onze archieven immers ook terugvindbaar zullen zijn. We voorzien een persistente URI waardoor koppelingen naar onze website duurzaam zijn.

Koppelingen in de Inventaris Onroerend Erfgoed

Via enkele cases test het VAi het potentieel uit van het delen van data. Als partner in het project kon het Agentschap Onroerend Erfgoed (OE) niet ontbreken. Archieven of objecten in onze collectie die eenduidig kunnen worden gekoppeld aan een erfgoedobject in de Inventaris Onroerend Erfgoed kennen wij een link naar de inventaris toe. Omgekeerd legt het Agentschap OE in zijn inventaris een koppeling terug naar onze website.

Publicatie in Wikidata en Wikimedia Commons

Wikipedia en Wikimedia zijn voor een groot publiek het eerste portaal om informatie of beeldmateriaal te bekomen. Daarom publiceren we de gedigitaliseerde beelden op Wikimedia Commons. Dit kan omdat ze behoren tot het publieke domein. Onze collectiedata publiceren we dan weer op Wikidata, de database naast Wikipedia. Hierdoor worden onze beelden meteen ook doorzoekbaar op andere platformen die gebruikmaken van Wikidata, zoals Crotos.

Gevalstudie

In een uitgebreide gevalstudie op CEST gaan we dieper in op het potentieel van Wikidata en Wikimedia Commons om collectiegegevens FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) te maken. Alle voorbereidende processen en de uitdagingen kunt u nalezen in de Gevalstudie 'VAi Collectiedata op Wikidata' op CEST.

Partnerorganisaties

Onze partners:

  • Agentschap Onroerend Erfgoed
  • Modemuseum Antwerpen

Voor ondersteuning bij de collectiewebsite, de persistente identificatie, het Wikimediaproject en de CEST-gevalstudie konden we rekenen op het advies van meemoo.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Vlaams Architectuurinstituut
Contactpersoon
Wim Lowet
Adres
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
Telefoon
03 242 89 70
E-mail
Financieringsbron(nen)

Vlaamse Overheid, projectsubsidie inhaalbeweging digitale collectiedata (75.000 euro)

Andere projecten