Masterclass Kunstenerfgoed | Emoties en verwachtingen bij de omgang met een artistiek nalatenschap

Dit is een vorming van meerdere partners, waaronder FARO.

In samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Kunstenpunt organiseert FARO in 2023 en 2024 vier masterclasses over de omgang met erfgoed van kunstenaars en kunstenorganisaties. Alle geïnteresseerden uit de cultureel-erfgoedsector en kunstensector kunnen hierop aansluiten.

Op 6 juni vindt de derde masterclass plaats, die draait rond de eerste stap: emoties en verwachtingen bij de omgang met een artistiek nalatenschap.

De omgang met een artistiek nalatenschap is emotioneel. Vaak bent u als kunstenaar, organisatie of erfgenaam sterk verbonden met het oeuvre en wordt u geconfronteerd met iets groots dat u een nieuwe betekenis moet geven. Hier is tijd en ruimte voor nodig. 

Tijdens deze masterclass geven we graag aandacht aan deze ‘onzichtbare’ eerste stap in de omgang met een artistiek nalatenschap. Welke emoties komen er naar de oppervlakte? Wat is de kracht van deze emoties en hoe geeft u dit een plek in het hele proces? Hoe evolueert u met hulp van professionelen naar concrete en realistische verwachtingen voor de toekomst? 

Twee concrete projecten en experten komen aan het woord.

Programma

14.00 uur: Inleiding door het Departement Cultuur, Jeugd en Media

14.15 uur: Case 1 | Het artistieke nalatenschap van Dirk Braeckman – Ine Braeckman en Kurt Vanbelleghem

14.45 uur: Case 2 (nog te bevestigen)

15.15 uur: Verwachtingen in de omgang met artistieke nalatenschappen – Miriam Windhausen

16.00 uur: Juridische krachtlijnen bij de voorbereiding van een nalatenschap - Cultuurloket

16.20 uur: Gelegenheid om te netwerken

Meer details over het programma volgen later. 

Type

Masterclass: een expert − de 'meester' dus − neemt u mee in de diepte. Hier mag u dus wat meer theorie verwachten.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Marie-Elisabeth Belpairegebouw, Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via deze link

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Als ‘onderzoeken’ en ‘participeren’ samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag ...