'Ons moeder zei altijd' bundelt oude wijsheden

Cover 'Ons moeder zei altijd'

Eind juni vorig jaar nodigden we u uit om mee te werken aan het boek ‘Ons moeder zei altijd. Rake wijsheden’. Dat verzamelde de wijsheden die we kennen van onze moeders, vaders of grootouders. En zopas is het verschenen, netjes op tijd voor (de eerste) moederdag.

Iedereen herinnert zich wel levenswijsheden die vader of moeder, opa of oma vaak uitentreuren meegaven aan hun kinderen en kleinkinderen. Ze komen voor in alle toonaarden en lengtes. Sommige overbezorgd of belerend, andere heel spits of grappig, zoals: 

  • "Als mijn grootmoeder wieltjes had, was het een karretje."
  • Of: "Alles waar een te voor staat is slecht, behalve tevreden."

Omdat zulke uitspraken te kostbaar zijn om zomaar te vergeten, verzamelden Jan Hautekiet en Veronique De Tier, onder meer met hulp van FARO, de mooiste wijsheden en de geschiedenis die erachter schuilt. Uit talloze inzendingen stelden ze deze bundel samen. "'Ons moeder zei altijd' is een verzameling vol zoete nostalgie die al die wijsheid van vroeger een nieuw leven bezorgt," aldus het persbericht.

Over Moederdag en de betekenis ervan leest u elders op deze website meer.

Jan Hautekiet is radiomaker en muzikant. Met Hallo Hautekiet besmette hij jong Vlaanderen met de taalmicrobe. Op Radio 1 presenteert hij het discussieprogramma Hautekiet. Hij is actief in talloze muziekprojecten. Hij was ook de gangmaker van de Heerlijk Helder-campagne, waarover we eveneens uitgebreid hebben gesensibiliseerd.
Veronique De Tier is voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten en werkt als wetenschappelijk medewerker bij de Vakgroep Taalkunde (Universiteit Gent) aan het Woordenboek van de Vlaamse dialecten.  

Jan Hautekiet, Veronique De Tier en Jaap Toorenaar. Ons moeder zei altijd. Rake wijsheden, Uitgeverij Thomas Rap, 176 pagina’s.

Roel Daenen