Thuis in migratie: tips voor Erfgoeddag

© Femke Den Hollander

"Je thuis voelen is een menselijke en levensnoodzakelijke behoefte die iedere mens − jong en oud − heeft." Dat schreef Winny Ang in de inspiratiebrochure van Erfgoeddag. Meer nog: het gevoel ergens bij te horen geeft mensen een betekenisvolle plaats in deze wereld. Tegelijk is het een moeilijk te definiëren gevoel, zo vervolgt Ang: het kan gaan over verbonden zijn met een fysieke, concrete plek of een imaginaire plaats, met een gevoel van ‘jezelf’ kunnen zijn. Het is gekoppeld aan zintuiglijke belevingen zoals de geur van cake, of een lievelingsgerecht.

Thuis hoeft niet een enkele vaste plek te zijn. Het kan ook gaan om het gevoel ergens bij te horen. Dat is iets wat mensen gemeenschappelijk hebben, en wat ook mooi blijkt uit de vele activiteiten van Erfgoeddag: de zoektocht naar een thuis en de gevoelens die deze ‘thuis’ opwekt.

Wie meerdere wortels heeft in migratie heeft heel wat uitdagingen: een thuis die werd achtergelaten, en een nieuwe thuis die weer moet worden opgebouwd. Cultureel erfgoed vormt daarbij de drager van (zintuiglijke) ervaringen en emoties van deze zoektocht. In verschillende Erfgoeddag-activiteiten lichten dan ook verschillende thema’s op bij het aanbod omtrent migratie: culinair en religieus erfgoed, ambachten, gastvrijheid en bescherming, vluchten en migreren, zoeken naar thuis.

Enkele voorbeelden: 


Meer informatie over deze en nog vele andere activiteiten ontdekt u op de website van Erfgoeddag.

Foto: ©Femke Den Hollander

Katrijn Dhamers