European Museum of the Year Award 2024: dit zijn de winnaars

Radio Bart in het KMSKA © Sanne De Block

Op 4 mei, tijdens de laatste dag van de jaarlijkse EMYA-conferentie, werden in het Portugese Portimão de winnaars van de European Museum of the Year Award (EMYA) 2024 bekendgemaakt. Zes van de vijftig genomineerde musea werden onderscheiden in verschillende categorieën. Het KMSKA ontving een speciale eervolle vermelding van de jury.

De laureaten

De winnaar van de European Museum of the Year 2024 is het Sámi Museum Siida in Finland. Het nationale museum van de Sámi, de enige erkende inheemse cultuur in Europa, blinkt volgens het juryrapport “uit in zijn open, participatieve en transparante integratieproces, dat zowel voor de Sámi als voor de bredere bevolking nieuwe mogelijkheden creëert om heden en verleden met elkaar te verbinden.”

Naast het Sámi Museum vielen nog vijf andere musea in de prijzen:

  • The Council of Europe Museum Prize: Sybir Memorial Museum in Białystok, Polen
  • The Kenneth Hudson Award for Institutional Courage and Professional Integrity: Ihor Poshyvailo, algemeen directeur van het Maidan Museum, Oekraïne
  • The Portimão Museum Prize for Welcoming, Inclusion, and Belonging: Salt Museum in Messolonghi, Griekenland
  • The Silletto Prize for Community Participation and Engagement: Kalamaja Museum in Tallinn, Estland
  • The Meyvaert Museum Prize for Environmental Sustainability: Museum of the Home in Londen, Verenigd Koninkrijk

Winnaars van de EMYA 2024 willen actief bijdragen aan positieve veranderingen in hun gemeenschap. Door middel van verschillende participatiepraktijken spelen de winnende musea onder andere een cruciale rol in het aanpakken van historische erfenissen en het bevorderen van maatschappelijk herstel. 

Onderscheiding voor KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) ontving een van de zes bijzondere erkenningen van de jury voor zijn maatschappelijk relevant aanbod dat aandacht heeft voor de toegankelijkheid van verschillende doelgroepen.

Het juryrapport stelt: ‘Het KMSKA heeft zich als een kunstinstelling weten heruit te vinden. Het museum is een plek voor dialoog, voelen, spelen, experimenteren en creëren. Het publieksprogramma heeft een onovertroffen aandacht voor het toegankelijk maken van kunstruimtes. Ook vergroot het KMSKA het bewustzijn rond toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de hedendaagse samenleving.’

Naast het KMSKA waren nog twee andere musea uit België genomineerd: het TreM.a (Musée des Arts anciens) in Namen en het MUSEF (Musée de Folklore) in Moeskroen. 

European Museum of the Year Award

De European Museum of the Year Award (EMYA) wordt elk jaar uitgereikt door het European Museum Forum (EMF). De EMYA wordt beschouwd als de belangrijkste jaarlijkse prijs in de Europese museumsector. Musea uit de 46 lidstaten van de Raad van Europa kunnen zich kandidaat stellen als ze pas geopend zijn of in de afgelopen drie jaar substantieel zijn gemoderniseerd of uitgebreid. De prijs bestaat sinds 1977 en wil innovatie en excellentie in museumpraktijken bevorderen en de uitwisseling van ideeën en best practices aanmoedigen.

Een volledig overzicht van de zes laureaten en de zes musea die een speciale onderscheiding door de jury ontvingen, vindt u in deze brochure, meteen ook een bron van inspiratie en good practices. 

Foto: Radio Bart in het KMSKA © Sanne De Block

Henrike Radermacher
Conferentie