Musea onmisbaar? Jawel!

Museum voor Natuurwetenschappen © FARO, Anne Milkers

De Nederlandse Museumvereniging (NMV) was nieuwsgierig naar de maatschappelijke impact van musea. "Wat vindt de Nederlander nou écht van de musea?"  Dat was de kernvraag waarvan het onderzoeksbureau Validators vertrok om te luisteren naar de mening van het Nederlandse publiek. Nu presenteren NMV en Validators een eerste resultaat.

De aanleiding was de Museumweek van 30 maart tot en met 5 april in Nederland. Museumweek bood aan 1,5 miljoen museumkaarthouders in Nederland de mogelijkheid om de Museumkaart gedurende één week uit te lenen aan iemand anders. Benieuwd wat daarvan het resultaat was.

Het onderzoek telde zo’n 1.436 respondenten en daarin is – aldus de NMV – een goed evenwicht bereikt wat betreft demografie, leeftijd, arbeidssituatie, geslacht en opleiding. Enkele markante vaststellingen? Niet minder dan 73% van de Nederlandse respondenten ziet de musea als onmisbaar. Tegelijk blijkt dat 65% van de Nederlanders trots is op de hoeveelheid musea in Nederland en 70% vindt het goed dat de overheid daar structureel aan meebetaalt.

Het resultaat bevestigt stevig de maatschappelijke impact van musea. Tot hiertoe is er vooral een appetizer vrijgegeven. Honger naar meer? Op dinsdag 21 mei organiseert de NMV van 10 tot 11 uur een webinar waar ze alle resultaten uit het onderzoek delen en waarin voldoende ruimte is voor vragen en discussie. 

Meer informatie vindt u via de website van de Nederlandse Museumvereniging waar u zich ook kunt aanmelden.

Foto: Museum voor Natuurwetenschappen © FARO, Anne Milkers 

Anne Milkers