MAGIS Brugge fase 1

Het project MAGIS Brugge neemt de befaamde stadsplattegrond van Marcus Gheeraerts uit 1562 als uitgangspunt. Dit driedimensionaal stadsplan is een uitermate waardevolle bron voor het 16de-eeuwse Brugge en zal daarom de basis vormen voor een uitgebreide en dynamische databank. Marcus Gheeraerts maakte niet alleen een momentopname van Brugge in die periode. Zijn kaart geeft ook elementen weer die nog een stuk ouder zijn. Bovendien kan men in het hedendaagse Brugge nog steeds de weg vinden met behulp van de oude kaart.

Aan de hand van een digitale analysemethode zal de kaart volledig worden versneden zodat elk afzonderlijk element uit de kaart kan worden gelicht. Al die kaartelementen worden  typologisch of thematisch gegroepeerd zodat ze snel opgeroepen kunnen worden. Op die manier wordt het bijvoorbeeld mogelijk om met één muisklik alle Brugse bruggen, huizen, straten, reien, enzovoort uit de kaart te lichten. Tegelijkertijd wordt een databank gecreëerd op basis van de kaart door aan de afzonderlijke en gegroepeerde kaartelementen informatie te koppelen. Verschillende projectpartners zullen gegevens en resultaten uit hun onderzoek integreren. Het is onze bedoeling om op die manier een veelzijdig instrument te creëren voor zowel wetenschappers, musea en erfgoedpartners als het grote publiek. Bovendien kent MAGIS Brugge geen vervaldatum: in principe kan de digitale databank eindeloos worden aangevuld met nieuwe informatie.

Het vernieuwende aan MAGIS Brugge is dat werkelijk elk element uit de kaart wordt gelicht. Op die manier wordt de kaart meer dan louter een illustratie bij de ingevoerde data. Er ontstaat een wisselwerking tussen de data en de kaart, die haar geheimen prijsgeeft naarmate elk afzonderlijk element onder de aandacht wordt gebracht. MAGIS Brugge heeft duidelijk een heel ruim potentieel, zowel op academisch, museaal als publieksgericht vlak.

MAGIS Brugge heeft de ambitie een toonaangevend project te worden dat als voorbeeld kan dienen voor andere steden. Het wordt een databank over de Brugse geschiedenis op basis van een 16de-eeuws stadsplan. De bedoeling is om een dynamisch systeem te creëren dat kan blijven groeien naarmate de kennis over de stad groter wordt.

Partnerorganisaties

Stadsarchief Brugge

Katholieke Universiteit Leuven

Universiteit Gent

Vrije Universiteit Brussel

Leden stuurgroep

Bruggemuseum: Aleid Hemeryck, Geert Souvereyns

Stadsarchief Brugge: Noel Geirnaert, Jan D'hondt

KUL: Bram Vannieuwenhuyse, Brecht Dewilde, Elien Vernackt

UGent: Jan Dumolyn, Bart de Wit

VUB: Heidi Deneweth, Frederik Buylaert

Praktische info

Looptijd van
Organisatienaam
Bruggemuseum
Contactpersoon
Aleid Hemeryck
Adres
Dijver 12 8000 Brugge
Telefoon
050448725
Financieringsbron(nen)

Vlaamse Gemeenschap - cultureel-erfgoeddecreet: 74.720 euro

Stad Brugge - Bruggemuseum: 16.840 euro

TOTAAL: 91.560 euro