Wiki Women Design

In oktober 2020 lanceerde het Vlaams Architectuurinstituut Wiki Women Design met als doel om vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de ontworpen omgeving in België – van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode en decoratieve kunsten – aan het licht brengen. Hoewel heel wat vrouwen hebben bijgedragen aan onze ontworpen omgeving, bleven velen onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars. Hierdoor kwamen ze ook niet terecht in de geschiedenisboeken en bleven ze onbekend bij het brede publiek.

Samen met 27 projectpartners wil Wiki Women Design met Wikipedia edit-a-thons of schrijfsessies de bijdrage van vrouwen toegankelijk maken op Wikipedia, om zo deze achterstand in te halen.

Projectresultaten
  • Schrijfsessies

Wiki Women Design had als doel om via Wikipedia edit-a-thons of schrijfsessies de bijdrage van vrouwen toegankelijk maken op Wikipedia, om zo deze achterstand in te halen. Sinds de start van Wiki Women Design vonden 12 schrijfsessies plaats in samenwerking met de projectpartners. Ondanks de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebracht, werd dankzij de creativiteit en flexibiliteit van onze projectpartners steeds een oplossing gevonden om de schrijfsessies toch te laten doorgaan en mooie resultaten te bereiken.

Onze deelnemers waren vrijwilligers, studenten, ontwerpers, onderzoekers en projectpartners. In totaal redigeerden, vertaalden en/of corrigeerden 250 deelnemers ongeveer 220 Wikipedia-artikels. Er werden ook 210 beelden opgeladen op Wikimedia Commons.

  • Internationaal congres: Women, Design & Heritage

Op 23 september vond de internationale conferentie Women, Design & Heritage plaats in het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel. In totaal waren er 17 internationael en nationale sprekers en 80 deelnemers. In conversatie met elkaar en het publiek wisselden de sprekers ideeën uit over de toekomstige stappen die nodig zijn om het onderzoek naar vrouwen en design te bevorderen en om een gezamenlijke inspanning te leveren om de genderkloof in het erfgoedveld te overbruggen.

  • Avonddebat: Women in Architecture Today

Als avondprogramma bij het Wiki Women Design-symposium vond een avonddebat plaats in het MAD, Home of Creators in Brussel. An Fonteyne (noAarchitecten), Kelly Hendriks (B-ILD), Hilde Heynen (KU Leuven), Anne Malliet (Vlaams Bouwmeester), Sarah Poot (poot architectuur) en Caroline Voet (Voet architectuur) gingen met elkaar in gesprek over de rol van vrouwen in de hedendaagse architectuurpraktijk. Fredie Floré (KU Leuven) was moderator. 

  • Instagramaccount: Women in Architecture Belgium

In samenwerking met CIVA, NAV, ICA WB en KRAS Architecten lanceerde het Vlaams Architectuurinstituut de Instagrampagina @womeninarchitecturebelgium. Sinds Internationale Vrouwendag (8 maart 2021) geeft elke week een jaar lang een vrouw die actief is in de Belgische architectuursector een inkijk in haar werk- en leefwereld. De account is gelanceerd met behulp van de ambassadrices Wivina Demeester, Oana Bogdan, Chantal Dassonville en Sabine Laribaux en heeft reeds 3269 volgers.

  • Pers en ambassadrices

Een van de doelstellingen van Wiki Women Design was om het algemene bewustzijn van de impact van vrouwen in het architectuur- en designlandschap te vergroten. Onze vijf ambassadrices (Oana Bogdan, Sara De Bondt, Stefanie Everaert, Caroline Lateur en Linde Freya Tangelder) en verschillende mediakanalen droegen hiertoe bij. Er verschenen tot nu toe 60 artikels in de media (offline en online) die vermelding maakten van het project. Zie volledige perslijst op de projectpagina. In 2022 verschijnt een vijfdelige reeks van korte documentaires over vrouwelijke architecten in samenwerking met Klara.

  • Projectpagina

In de loop van het project kreeg de Wiki Women Design-projectpagina op Wikipedia vorm. Het is een verzamelplaats van alle kennis die tijdens het project verzameld is en die iedereen in de Wikipedia-geest verder kan aanvullen of aanpassen. Je vindt er onder andere de resultaten van het project, een bibliografie over vrouwen in architectuur en design, een overzicht van archieven van vrouwelijke ontwerpers, een overzicht van gelijkaardige initiatieven, tips & tricks voor het schrijven van een Wikipedia-artikel, onderwerpen waarover je kan schrijven en tips over het opstarten van je eigen Wikimediaproject

  • Projectpartners

Het succes van het project is toe te schrijven aan het engagement, de inzet en de expertise van de 27 projectpartners: AR-TUR, AVG-Carhif, Berg en Nete, Design Museum Brussels, Design Museum Gent, Docomomo, Eperon d'Or, Erfgoed Noorderkempen, Erfgoedcel k.Erf, Flanders DC, KASK, Kempens Karakter, KU Leuven, Matrimony Days, meemoo, Modemuseum Hasselt, MoMu Antwerpen, Museum voor Kunst en Geschiedenis, Open Knowledge Belgium, PXL-MAD, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, RoSa vzw, ULB, Faculté d'Architecture La Cambre Horta, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Wikimedia Belgium, Z33.

Partnerorganisaties

AR-TUR, AVG-Carhif, Berg en Nete, Design Museum Brussels, Design Museum Gent, Docomomo, Eperon d'Or, Erfgoed Noorderkempen, Erfgoedcel k.Erf, Flanders DC, KASK, Kempens Karakter, KU Leuven, Matrimony Days, meemoo, Modemuseum Hasselt, MoMu Antwerpen, Museum voor Kunst en Geschiedenis, Open Knowledge Belgium, PXL-MAD, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, RoSa vzw, ULB, Faculté d'Architecture La Cambre Horta, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Wikimedia Belgium, Z33

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Vlaams Architectuurinstituut
Contactpersoon
Nina Serulus
Adres
J. V. Rijswijcklaan 155, 2018 Antwerpen
Telefoon
+32 (3) 242 89 70
Financieringsbron(nen)

Vlaamse overheid

Andere projecten

Als kennis- en expertisecentrum rond spel- en speelgoederfgoed ontsluit het Speelgoedmuseum zijn bibliotheekinventaris en een ...

The proposed interdisciplinary EURECA (EUropean Region Enrichment in City Archives and collections) project follows the ...

Het project focust op een inhaalbeweging voor de collectieregistratie van enkele cruciale deelcollecties binnen de ...