POES. Hoe de kat de mens vangt

Met het project POES. Hoe de kat de mens vangt wil het Yper Museum de unieke relatie tussen mens en kat in de kijker zetten. Katten zijn vandaag populairder dan ooit, maar vanwaar komt deze fascinatie? In dit project brengen we recente wetenschappelijke inzichten in dialoog met historische en hedendaagse kunst. Ieper is als kattenstad de perfecte locatie om dit onderwerp aan een breed publiek voor te stellen, met een tentoonstelling, boek, lezingenreeks en tal van activiteiten.

Projectresultaten

Het onderzoek vond deels voorafgaand aan de projectperiode plaats en ook verschillende bruiklenen werden vooraf opgespoord. Alle gevonden informatie werd verzameld in een inhoudelijk verslag. We gingen op bezoek bij twee privéverzamelaars met een uitgebreide collectie rond ‘de kat’. Samen met hen onderzochten we hun collectie. We beslisten uiteindelijk om hun verhaal centraal te plaatsen binnen één van de 9 thema’s. In het totaal werden meer dan 70 bruikleengevers betrokken.

Op 1 mei 2021 opende de tentoonstelling ‘POES. Hoe de kat de mens vangt’ voor het grote publiek. Pièce Montée zorgde voor een indrukwekkend tentoonstellingsontwerp. De tentoonstelling mocht maar liefst 23.080 bezoekers verwelkomen. De bezoekers ontdekten in 9 thema’s de unieke relatie tussen kat en mens: Dier, God, Duivel, Vrouw, Muze, Vriend, Collega, VIP en Reus. Bezoekers konden de tentoonstelling bezoeken aan de hand van een wandelgids (Nl, Eng, Fr en D) of met een audiotour, ingesproken door Chris Dusauchoit (Nl en Eng), beschikbaar via de ErfgoedApp van Faro. Voor de kinderen waren er twee aparte kinderparcours. De tentoonstelling POES werd volledig gedigitaliseerd en kan online bezocht worden via de website. Dankzij de gebruikte techniek kunnen bezoekers als het ware digitaal door de 3D-tentoonstelling lopen.

Het bijhorende boek is uitgegeven in samenwerking met Hannibal Books. We kozen voor een aanvullende beeldselectie, met grote nadruk op fotografie en 9 essays over de 9 thema’s van de tentoonstelling. De foto’s werden voorzien van aanvullende informatie.

Op vraag van het departement Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid, creëerde het Voorlopig Bewind, de museumjongerenwerking, een eigen expo onder de noemer “De Geknipte Kat”. De vraag was vrij concreet: Breng een verhaal van dierenwelzijn, maar ook van overlast voor de buurt en een risico voor de volksgezondheid. De tentoonstelling was gratis te bezoeken in de Goliathzaal en liep eveneens van 1 mei 2021 t.e.m. 16 januari 2022. Om jong en oud blijvend te sensibiliseren bedachten ze het kaartspel ‘De Geknipte Kat’, sinds begin 2022 te koop in de museumsop.

Ten slotte werden in het kader van het project verschillende publieksactiviteiten georganiseerd.

  • De uitgestelde Kattenstoet (2022 i.p.v. 2021) zouden we in de eerste plaats gebruiken om te analyseren hoe het borgen nu gebeurt. Dit wilden we naar het grote publiek brengen onder de vorm van een podcast. Ook de vitrine in het gratis gedeelte van het museum zou in 2022 ingericht worden in het teken van de Kattenstoet. Voor de podcast werd het nodige opnamemateriaal aangekocht en volgden er enkele vergaderingen en interviews. De invulling van de wisselvitrine werd voorbereid. Helaas werd begin januari 2022 de beslissing genomen om ook in 2022 de Kattenstoet niet te laten doorgaan wegens corona. Het ICE-project werd net zoals de stoet uitgesteld tot in 2024.
  • Tijdens de restauratie van het belfort bleken enkele decoratieve elementen onherkenbaar beschadigd. Het Yper Museum organiseerde daarop het participatieve traject “Belfortkatten”. We schreven een open wedstrijd uit naar kunstenaars en creatievelingen. Een professionele jury koos op 6 juli 3 winnende ontwerpen die werden omgezet in steen en toegevoegd aan het Belfort van Ieper.
  • In de zomer organiseerde het Yper Museum de actie Kattattoo. Iedereen werd uitgenodigd zijn of haar tattoo van een kat te delen. Want een tattoo laten zetten, dat is het toppunt van betovering. Uit de 103 inzendingen werd één gelukkige getrokken. De winnaar kreeg een gratis tattoo, die op 26 november om 14u live in de tentoonstelling geplaatst werd.
  • In samenwerking met cultuurcentrum Het Perron organiseerde het Yper Museum een kattenfilmfestival op 5 december, genaamd CatFest. Bezoekers konden een hele dag bekende en meer onbekende kattenfilms ontdekken. Er werd eveneens een oproep gelanceerd aan Ieperlingen om filmpjes van hun eigen kat op te sturen die in één kortfilm werden gemonteerd.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Yper Museum
Contactpersoon
Hannelore Franck
Adres
Grote Markt 34
8900 Ieper
Telefoon
057 451 892

Financieringsbron(nen)

Projectsubsidie Vlaamse overheid

Andere projecten

Museum Dr. Guislain, Huis van Alijn en Erfgoedhuis Zusters van Liefde willen hun unieke expertise ...

Het project Soldatenlaarzen en kauwgom loopt van januari 2011 tot 30 april 2013 en is ...

Museum Dr. Guislain zet een inhaalbeweging in bij de registratie en ontsluiting van uitzonderlijke publicaties ...