Een digitale toekomst voor de Bourgondische erfenis (DigiBou)

Met het project Een digitale toekomst voor de Bourgondische erfenis (2021-2022), afgekort DigiBou, ontwikkelen het Museum Hof van Busleyden (MHvB) en het Stadsarchief Mechelen (SAM) een methodiek om de kennis over het Bourgondisch erfgoed in de collecties van beide instellingen correct te registreren, te verwerken en te structureren.

De resultaten worden beschikbaar gemaakt in een gestructureerd, open formaat (OSLO) en op een publiek platform gepubliceerd (Wikidata). Deze data kunnen gebruikt worden voor onderzoek, collectiewaardering of publiekstoepassingen. In het project DigiBou wordt deze methodiek toegepast op een specifieke selectie van records die deel uitmaken van de collecties van Museum Hof van Busleyden (registratiesysteem Adlib) en het Stadsarchief Mechelen (registratiesysteem Atlantis).

Projectresultaten
  • Aanvullen basisregistratie en opschoning van 1.205 records.
  • Reconciliatie van 426 eigennamen en 361 thesaurusnamen. De termen geregistreerd als persoon, instelling, objectnaam, concept, gebeurtenis, geografisch trefwoord, materiaal, motief, objectcategorie, verwervingsmethode, onderwerp, rol-vervaardiger worden gekoppeld aan geselecteerde standaardthesauri (AAT, RKD, Wikidata, ULAN, VIAF, Geonames, TGN). Voor de reconciliëring wordt een beknopte handleiding opgesteld voor intern gebruik, op basis van het CEST Invulboek Objecten.
  • Aanmaak en activatie van 1.730 persistente URI’s (PIDS).
  • Verrijken van de registratiedata van 52 Bourgondische kernstukken door betekenis te creëren aan de hand van het koppelen van objecten, het leggen van relaties en het benoemen van associaties. Hierdoor ontspint zich een digitaal informatienetwerk rond de selectie Bourgondische erfenis van het Stadsarchief Mechelen en van het Museum Hof van Busleyden. Relaties tussen objecten uit diverse disciplines en uit verschillende historische periodes worden op die manier voor het eerst, of opnieuw, zichtbaar.
  • Creatie hoogwaardig digitaal beeldmateriaal van ongeveer 40 kernstukken.
  • Publicatie van 1.730 records op Wikidata en van 15 artikelen over kernstukken op Wikipedia.
Partnerorganisaties

Voor dit project werken we nauw samen met Stadsarchief Mechelen, Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies (UGent), M Leuven, Musea Brugge, KMSKA, Wikimedia België, Musea en erfgoed Antwerpen (Museum Mayer van den Bergh en Dienst collectiebeleid) en meemoo. Datable is onze technische partner.

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Museum Hof van Busleyden en Stadsarchief Mechelen
Contactpersoon
Samuel Mareel
Adres
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen
Telefoon
0475 72 77 67
Financieringsbron(nen)

Projectsubsidie ‘Inhaalbeweging digitale collectiedata’ - Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media

Museum Hof van Busleyden