De beeldhouwtechnieken van Constant Permeke. Onderzoek aan de hand van de beelden, afgietsels en mallen in de Mu.ZEE-collectie

Het doel van het project is om meer te weten te komen over de beeldhouwkunst en werkwijze van Constant Permeke (1886-1952). Dit is mogelijk door de collectie beelden, afgietsels en mallen grondig te onderzoeken. 

Mu.ZEE bevat nagenoeg het volledige sculpturale oeuvre van de kunstenaar Constant Permeke. De collectie bestaat uit diverse materialen, zoals gips, terracotta en brons, en varieert van kleine beelden tot monumentale werken. Van een aantal beelden bestaan er meerdere versies, waarvan de status niet altijd duidelijk is: gaat het om een origineel beeldhouwwerk, een ontwerp, een afgietmodel? Ook enkele mallen zijn in de collectie bewaard. In het verleden werden deze verschillende versies en mallen niet altijd als delen van de collectie beschouwd, waardoor ze niet even goed geïnventariseerd en geregistreerd zijn. Sommige beelden zijn in slechte conditie en hebben een conserverende behandeling of restauratie nodig. Zo is het beeldhouwwerk De Zaaier, dat de tuin van Permeke sierde, door zijn onstabiele toestand sinds 2009 in de kelder van het museum opgeborgen. De bedoeling is om met de informatie die tijdens het project aan het licht komt dit iconisch beeld te laten conserveren en een reconstructie in de tuin te voorzien.

Het project is opgedeeld in 3 fasen en loopt tot het voorjaar van 2024. 

Tijdens de eerste fase, ligt de nadruk op het registreren en documenteren van de - in het verleden niet als collectie beschouwde - stukken. Er wordt in kaart gebracht wat er zich juist in de collectie bevindt. De stap gaat gepaard met kunsthistorisch, literatuur- en archiefonderzoek. Er wordt onderzocht welke mogelijkheden 3D-scantechnieken kunnen bieden voor het digitaliseren van het sculpturaal erfgoed. De eerste stappen worden gezet om de reconstructie van De Zaaier met behulp van 3D-technieken te realiseren.

In de tweede fase ligt de nadruk op het materiaaltechnisch onderzoek en de conservering van de objecten. Daarnaast wordt in deze fase expertise verzameld over beeldhouwtechnieken en het werken met stukmallen. Er wordt ook gefocust op het beter borgen voor de toekomst. Hiervoor wordt ook gekeken naar musea met gelijkaardige collecties, zowel in binnen- als buitenland.

Tijdens de derde fase wordt er ingezet op het bestendigen van de resultaten van het onderzoek en op het borgen van de opgedane immateriële kennis. De onderzoeksresultaten zullen verwerkt worden in een tentoonstelling over Permekes beeldhouwkunst, met bijbehorende publicatie.

Partnerorganisaties
  • VIVES Hogeschool
  • KIK-IRPA
  • IPARC bv

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Mu.ZEE vzw
Contactpersoon
Inneke Schwickert
Adres
Romestraat 11, 8400 Oostende
Telefoon
0484 17 60 30
Financieringsbron(nen)
  • Projectsubsidie Vlaamse overheid
  • Mu.ZEE vzw

Andere projecten

Dit project biedt de mogelijkheid om op korte termijn de volledige gekende STAMcollectie op basisregistratieniveau ...

Dankzij dit gesubsidieerd project kan Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zee zijn unieke collectie 'Oostendse' grootmeesters ...

Gedreven door veel goesting, nieuwsgierig ‘as hell’ en gebeten om de meest nijpende vraagstukken op ...