Mijn museum gemixt! Oproep Museomix 2016

In de internationale make-athon Museomix strijken verschillende teams van vrijwilligers gespecialiseerd in alle mogelijke disciplines drie dagen lang neer in het hart van een museum om er enkele prototypes te ontwikkelen. De bedoeling van deze prototypes is om op een innovatieve manier het publiek te laten experimenteren met de collecties van het museum. Vorig jaar waren het Musée royal de Mariemont en het Museum voor Schone Kunsten in Gent gastheer voor Museomix. Voor een nieuwe editie, van 11 tot 13 november 2016, is Museomix op zoek naar kandidaat-musea.

Bij Museomix staat naar eigen zeggen "de ontmoeting tussen een museum en haar lokale gemeenschap centraal". Concreet betekent dit dat het museum een weekend lang zijn deuren opent voor een team van ongeveer 50 tot 100 ‘museomixers’ en zich omvormt tot speelterrein. Samen experimenteren de ‘museomixers’ en het museumpersoneel met nieuwe ideeën en bouwen ze aan prototypes voor het museum van de toekomst. Geïnteresseerde musea kunnen zich individueel kandidaat stellen of, indien gewenst, samenwerken met andere Belgische musea. Om logistieke redenen kan er slechts één locatie worden voorgesteld.

Tot 31 maart kunt u uw museum aanmelden voor deelname aan Museomix 2016 via museomixbe@gmail.com.

Meer informatie over de oproep vindt u in bijlage. Meer informatie over Museomix vindt u hier.

Benieuwd naar de ervaringen van het Gentse Museum voor Schone Kunsten met Museomix? Lees hier het verslag dat Bart Ooghe, Communicatieverantwoordelijke MSK:

MSK en Museomix: the perfect match!

"In 2015 liet het Museum voor Schone Kunsten Gent dertig creatievelingen los op haar collectie. Jongeren uit België, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada en de VS bedachten van vrijdag tot zondag originele manieren om de bezoekers te laten spelen met de museumcollectie. Die knutselden ze ook werkelijk in elkaar, met de hulp van 3D-printers, een houtwerkplaats en veel digitale ondersteuning. Op zondagnamiddag kwamen vier prototypes in de museumzalen terecht, klaar om uitgetest te worden door de bezoekers.

De museomixers bouwden vier originele manieren om in intereactie te gaan met de kunst van het MSK. ‘The Shadowgirl’ toont de schaduw van een meisje terwijl ze door de museumzaal loopt. Ze fluistert over de schilderijen rondom haar. ‘Wanderland’ is een digitale app waarmee de bezoeker zijn eigen parcours samenstelt in het museum. Naargelang hij foto’s neemt van schilderijen krijgt hij een kaart op maat van zijn bezoek. Met ‘Flasforward’ kunnen bezoekers eigen foto’s opladen en vergelijken met voorbeelden uit de 17e eeuw. De app geeft allerlei weetjes over de collectie. ‘Artinder’, ten slotte, biedt de bezoeker een date met zijn/haar perfecte meesterwerk. De bezoeker moet eerst een aantal bekende kunstwerken ‘liken’ of ‘disliken’. Op basis van die keuze stelt de app één schilderij uit de collectie voor als perfecte match.

De vier ideeën zijn natuurlijk slechts prototypes, maar toch geven ze al een fascinerend beeld van de nieuwe manieren om een kunstcollectie te benaderen. En dat is net waarom het MSK Gent meedeed aan deze eerste editie van Museomix in België. Het museum wil een nieuwe pagina omslaan en creatievelingen meer ruimte geven om aan de slag te gaan met de collectie. Als echt ‘Open Museum’ brengt het MSK Gent de komende maanden steeds meer creativiteit in huis."

Museomix