Workshop meerstemmigheid in de archiefpraktijk: nieuwe manieren om erfgoed te verwerven, te inventariseren en te ontsluiten

Hoe doen we als archieven en erfgoedorganisaties recht aan een veranderende samenleving? Hoe weerspiegelen de collecties die we verwerven, verzamelen en de manieren waarop we ze verwerken (= inventariseren, ontsluiten, tentoonstellen) een maatschappij in evolutie?

Deze vragen vormden het uitgangspunt van Collecting Otherwise, een meerjarig project onder de vleugels van het Nieuwe Instituut (Rotterdam, Nederland). Het Nieuwe Instituut is een museum en platform voor architectuur, design en digitale cultuur, en ook een archiefinstelling: het beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.

Het project Collecting Otherwise onderzocht de mogelijkheden voor een alternatieve architectuur-, erfgoed- en archiefpraktijk:

  • Hoe kunnen we archieven op een meer diepgaande, kritische en gecontextualiseerde manier beschrijven? 
  • Hoe kunnen we de − essentiële maar vaak onderbelichte − rol van bepaalde medewerkers, bijvoorbeeld de rol van een secretaresse in een architectenbureau, meer zichtbaar maken? 
  • Hoe kunnen we meer oog hebben voor de noden van een archiefvormer wanneer u archief verwerft?

Setareh Noorani, onderzoeker verbonden aan het Nieuwe Instituut, licht in deze sessie enkele instrumenten toe die een antwoord bieden op bovenstaande vragen. 

Gelijkwaardigheid, solidariteit en wederkerigheid zijn richtinggevend in een ethische archief- en erfgoedpraktijk. Vandaar dat we in deze sessie ook tijd maken voor onderlinge uitwisseling: kwam u zelf al in contact met een object, dossier of archiefpraktijk die vragen opriep (bv. door er met een hedendaagse blik naar te kijken)?  Hoe ging u hiermee om? Breng uw ervaring en deze casus mee. 

Vervolgens toetst u de instrumenten, ontwikkeld in het kader van Collecting Otherwise, aan uw eigen praktijk.

Voor wie? Erfgoedwerkers die bezig zijn met of interesse hebben in alternatieve methoden voor het verwerven, inventariseren en ontsluiten van archieven: archiefmedewerkers en erfgoedwerkers die een landelijke of regionale dienstverlenende rol opnemen richting (allerhande) archiefvormers.

In deze workshop gaat u zelf aan de slag, we verwachten dan ook een actieve inbreng.

Programma

12.00 uur: Lunch en netwerkmoment

13.00 uur: Toelichting opzet project Collecting Otherwise, met een focus op de ontwikkelde methodologieën en instrumenten (The Toolshed) | Setareh Noorani

13.40 uur: Onderlinge uitwisseling | Hoe ging u in uw archief aan de slag met een veranderende samenleving? Welke instrumenten maken voor u het verschil? 

Voor een vlot en optimaal verloop van deze sessie vragen we u om een fysiek stuk mee te nemen (een dossier, een object). Wellicht ging dit stuk door verschillende handen, denk aan een archivaris, een curator, een vrijwilliger of de persoon die de bruiklenen behandelt: dit web van mensen hebt u bij voorkeur ook helder voor ogen.

14.20 uur: Pauze

14.30 uur: Aan de slag! Toepassen van de verschillende methodologieën en instrumenten. In korte, krachtige sessies van 15 minuten maakt u kennis met drie tools uit Collecting Otherwise. We gaan o.a. aan de slag met Asterisk* en The Archival Care RiderHiervoor grijpen we opnieuw uw eigen meegebrachte case aan.    

15.30 uur: Ervaringsdeling

16.00 uur: Voorzien einde

Type

Workshop: u gaat actief aan de slag, de theorie wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 40 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 30 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Ik neem deel aan de lunch:
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Vlaams Architectuurinstituut, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Lesgevers
Setareh Noorani
Prijs
40 euro (standaard)
30 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur immaterieel erfgoed | communicatiemanager
T
02 213 10 78

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Als ‘onderzoeken’ en ‘participeren’ samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.