Rembrandt Database online

Afgelopen vrijdag werd in Den Haag de Rembrandt Database voorgesteld door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Informatie (RKD) en het Mauritshuis. Deze Engelstalige database bundelt alle informatie en documentatie over de schilderijen van Rembrandt.

De Rembrandt Database startte als een pilootproject in 2008 waaraan vele grote musea, onderzoeksinstituten, laboratoria en archieven van over de hele wereld meewerkten. De opzet van deze gratis database is alle informatie, zowel beeldmateriaal als teksten die verschenen zijn over het werk en leven van Rembrandt,  te verzamelen. Zowel recent als ouder materiaal kan je in de database terugvinden. Er wordt immers al sinds de achttiende eeuw informatie bijgehouden over het leven en werk van Rembrandt . Deze database is enorm waardevol gezien de grote schat aan informatie en de belangstelling die er hierdoor blijft voor Rembrandt.

De voorbije jaren werden enkele werken van Rembrandt gerestaureerd. Het hele restauratieproces, van de röntgenstraling tot de analyse van verfmonsters en strijklichtopnamen, werd in de database opgenomen. Het is immers belangrijk deze informatie met andere collega’s te delen en zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit komt toekomstig onderzoek alleen maar ten goede.

Bij de lancering van de database bevatte deze een kleine 2.000 documenten over twaalf schilderijen. Het doel is om tegen 2014 zo’n honderd schilderijen via de database te documenteren. De Rembrandt-Database wil namelijk vooral een platform bieden voor nieuwe interpretaties. Zo zullen er in de nabije toekomst uiteenlopende opties worden toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld kan inzoomen op verschillende werken tegelijkertijd.

Geloof jij in een digitaal kanaal voor je gemeente? Is er een gebeurtenis of waardevol object in je gemeente waarover een schat aan informatie is bewaard? Maak samen met jongeren bijvoorbeeld een interactieve blog aan waarop de herinnering aan die bepaalde gebeurtenis of de geschiedenis van een bepaald object (hoe werd het object vroeger bewaard, misschien werd al eens gerestaureerd, enz.) niet verloren gaat maar net tot leven komt!

Beschik je niet over voldoende middelen om een databank te ontwikkelen? Dan kan een Facebookpagina misschien een mogelijkheid zijn om informatie over een bepaald project, persoon of object te bundelen. Zo leeft Rembrandt ook multimediaal verder op. Onderstaand filmpje toont je alvast een glimp van Rembrandt’s Facebookpagina.



Je digitale activiteiten op Erfgoeddag extra laten renderen? Schrijf ze ook zeker in in het programma van de Digitale Week.
Alle info vind je op www.digitaleweek.be. Meer info nodig? Contacteer dan Rob Declerck via rob.declerck@linc-vzw.be of +32 16 31 66 08.

Foto:
Startpagina van de Rembrandt Database: www.rembrandtdatabase.org

Leestip:
Lees ook het blogbericht Rembrandt, schilder van de mens.

Vrije tags
Rembrandt
Database