Kinder- en jongerenparticipatie en cultuur

Kinder- en  jongerenparticipatie krijgt heel wat aandacht, ook in de cultuursector.  Maar de kleine (pittige) initiatieven en zelfs de grote (ambitieuze) aanpak houdt zich wat verborgen. Die initiatieven moeten beter bekend worden. Daarom nodigen wij je graag uit om je ervaring te delen. Wij willen ze bundelen en breeduit bekend maken in Vlaanderen. Zo leren anderen van jouw ervaring, en jij van de ervaring van anderen.

  • Wat bedoelen we met kinderparticipatie en cultuur?
    Het gaat om de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij het cultuurbeleid of aspecten ervan: bij de keuze van tentoonstellingen, voorstellingen, bij de aankoop van boeken, of zelfs bij de inplanting van een cultuur- of gemeenschapscentrum en de toegankelijkheid ervan, enz.
  • Geef jouw initiatief door…
    Indien in jouw instelling, organisatie, gemeente een participatie initiatief plaats had of zal hebben, zouden we er graag meer over te weten willen komen.  Een eerste aanzet kan gegeven worden door onderstaand formulier in te vullen en door te sturen naar kindencultuur@k-s.be (vóór 30 juni). Wij nemen dan snel contact met je op, om te bespreken hoe we best meer gedetailleerde informatie van je initiatief kunnen bekomen.
  • … om anderen te inspireren!
    Met al die ervaringen maken we een inspirerende publicatie. De publicatie wordt verspreid naar de verschillende gemeentelijke, provinciale en Vlaamse cultuurdiensten.
Tijdens een persconferentie en studiedag worden alle beschreven praktijkvoorbeelden in de bloemen gezet. Een ideale manier om je initiatief bekend te maken.

Samenwerking
In het najaar van 2008 is het Vlaams Netwerk Kindvriendelijke Steden in samenwerking met LOCUS vzw een project opgestart over kinderparticipatie en cultuur.  Kortweg willen we goede ervaringen opsporen, deze bundelen en, omwille van hun voorbeeldfunctie, breder bekend maken zodat heel Vlaanderen ervan kan genieten (via een publicatie en een studiedag). De Minister van Cultuur en Jeugd ondersteunt dit project.

Achtergrond
Het Vlaams Netwerk Kindvriendelijke Steden en Gemeenten wil steden en gemeenten stimuleren om te werken aan een kindvriendelijk beleid. Dit over alle beleidssectoren heen én samen met kinderen en jongeren. Ieder jaar staat een bepaald beleidsthema in de kijker, door het in beeld brengen van initiatieven die gemeenten zelf genomen hebben. In 2003 en 2006 stelde het netwerk het thema publieke ruimte centraal. In 2008 stond kindvriendelijke steden in het algemeen in de schijnwerpers. In 2009 wordt gefocust op kinderparticipatie en cultuur.
LOCUS vzw heeft o.m. als opdracht om lokale besturen kennis en instrumenten aan te bieden om de burger te betrekken bij de planning en de uitvoering van het cultuurbeleid. Hiertoe legt ze databanken aan met good practices en verkent ze via diverse projecten nieuwe wegen voor een dynamische inspraakpraktijk.

Download de invulfiche

Sophie Serraris
kinderen
oproep
kinderparticipatie