Aanvullende financiering voor Besloten Hofjes

Zelfportret met kamerjas, 1942 - Jan De Smedt

Eind november lanceerde Musea & Erfgoed Mechelen een crowdfundingscampagne voor de 'Besloten Hofjes', 16e-eeuwse retabelkastjes die door de Mechelse gasthuiszusters gemaakt zijn. Topstukken van Vlaanderen bovendien. Op 20 en 21 mei worden een 100-tal werken van de Mechelse kunstschilder en beeldhouwer Jan De Smedt (1905-1954) tentoongesteld en vervolgens per opbod verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar deze Besloten Hofjes.

Op suggestie van de Koning Boudewijnstichting organiseert de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen een verkooptentoonstelling met werken van de Mechelse kunstschilder en beeldhouwer Jan De Smedt. De opbrengst van de verkooptentoonstelling komt aan de Kring ten goede, maar het bestuur daar besliste om met een deel van de opbrengst ook het Mechels cultureel erfgoed te ondersteunen. De keuze viel op de restauratie van de Besloten Hofjes. Dat zijn retabelkasten uit de eerste helft van de 16e eeuw, gemaakt door de Mechelse gasthuiszusters en opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Tijdens de verkooptentoonstelling krijgt de bezoeker ook toelichting over de Besloten Hofjes en de restauratie.

“De Mechelse collectie van Besloten Hofjes is uniek in de wereld. De Mechelse erfgoedorganisaties beseffen dat en ik kan niet genoeg mijn waardering uitdrukken voor de inspanning die ze hier leveren. We zullen de Besloten Hofjes een voorname plek geven in ons toekomstig stadsmuseum”, aldus de Mechelse schepen van Cultuur.

Wie is Jan De Smedt?

Jan De Smedt (1905-1954) was een Mechels kunstschilder en beeldhouwer. Hij genoot zijn hogere kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel bij Egide Rombaux en Victor Rousseau. Trouw aan de figuratieve kunst ging hij zijn eigen weg. Hiervan getuigen zijn indringende portretten, zijn intimistische interieurs, zijn fonkelende bloemstukken, zijn poëtische landschappen en zijn onnoemelijk gevarieerde en overweldigende zeezichten.

Meer info over de opzet, de timing, de bestemming van de opbrengst enz. vindt u op www.beslotenhofjes.com

Bron: persbericht Musea & Erfgoed Mechelen

Roel Daenen
Mechelen
Besloten Hofjes
aanvullende financiering
Jan De Smedt
veiling
Evenement