Red mee de Besloten Hofjes!

Besloten Hofjes

10.000 euro. Zoveel wil Musea & Erfgoed Mechelen binnen de drie maand ophalen via crowdfunding. Bedoeling is om daarmee vier zogenaamde ‘Besloten Hofjes’ te restaureren. Die worden, als alles goed gaat, voor het eerst weer aan het publiek getoond tijdens de tentoonstelling ‘Op Zoek naar Utopia’, in Leuven volgend jaar. Daarna worden ze opgenomen in de permanente opstelling van het nieuwe Mechelse stadsmuseum dat in 2018 de deuren opent.

De Besloten Hofjes zijn uniek in hun soort. Dat zijn 16e-eeuwse retabelkastjes die door de Mechelse gasthuiszusters gemaakt zijn. Sinds 2011 zijn ze erkend en prijken ze op de Vlaamse Topstukkenlijst. Nergens ter wereld is een grotere verzameling van Besloten Hofjes te vinden als in de collectie van Musea & Erfgoed Mechelen. 

Adopteer eens een Eenhoorn

Om ervoor te zorgen dat die hofjes voor de toekomst gevrijwaard worden, is het tijd om ze grondig te restaureren. Drie Besloten Hofjes worden al onder handen genomen naar aanleiding van de expo Op zoek naar Utopia volgend jaar in Leuven. Voor de restauratie van de overige vier hofjes worden dus nog extra middelen gezocht. En daarvoor doet Musea & Erfgoed Mechelen een beroep op iedereen die een hart heeft voor deze unieke collectie. U kunt verschillende onderdelen ‘adopteren’, zoals een grassprietje, een druiventros, een eenhoorn, enzovoort. Alle info vindt u op de website van Crofun. Goed om weten: giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Bekijk hier een reportage over de Besloten Hofjes.

Workshop wervend schrijven

Middelen en steun vragen is altijd een delicaat iets. Hoe vertelt u het verhaal? Wanneer vraagt u om steun? Hoe direct mag of moet dat? Wil u daar meer over weten? Op maandag 7 december geeft fondsenwerverexpert en copywriter Mark Van Bogaert daar een inspirerende workshop over. U ontdekt er meer over elders op deze website.

Roel Daenen
Mechelen
crowdfunding
alternatieve financiering
Besloten Hofjes