Tussen trend en traditie: boogschieten voor scholen

Veel schuttersgilden staan vandaag voor de vraag: moeten we vernieuwen of net vasthouden aan onze tradities en rituelen? Het antwoord is niet evident, maar in Sint-Pieters-Leeuw vond de Sint-Sebastiaansgilde een mooie balans tussen traditie en verjonging. Het resultaat was een geslaagd erfgoedproject voor de lokale scholen. Ook de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en het gemeentebestuur zetten hun schouders onder dit fijne initiatief.

Vroeger had elke gemeente of dorp wel een schuttersgilde. Vandaag is de situatie anders en blijven er maar her en der schuttersgilden actief. Bovendien is de samenleving grondig aan het veranderen. Aanpassen lijkt daarom de boodschap, maar is dat altijd zo eenvoudig? Sommige schuttersgilden kiezen voor vernieuwing en verlaten hun oude rituelen. Andere gilden houden juist vast aan hun erfgoed en historiek en gebruiken dit zelfs als troef om nieuwe leden aan te spreken. De afweging is niet altijd evident. In Sint-Pieters-Leeuw ging de gilde ook op zoek naar een goede verhouding en vond een balans in een erfgoedproject voor de lokale scholen.

De Leeuwse schutters

De schutters van de Sint-Sebastiaansgilde in Sint-Pieters-Leeuw geven al 550 jaar hun gebruiken door. Oud worden is een kunst, maar jong blijven nog meer. De Sint-Sebastiaansgilde heeft dit goed begrepen en investeert daarom al langer in een jeugdwerking. Dit jaar ging ze nog een stapje verder. Samen met het gemeentebestuur en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei organiseerde de gilde een initiatiedag voor de gemeentelijke scholen. Liefst 536 leerlingen kwamen op deze dag af. Met schietinitiaties, een educatief schuttersspel en volksspelen maakte de gilde de kinderen warm voor dit bijzondere erfgoed.

Al spelend leren

Tijdens het educatieve spel maakten de leerlingen kennis met de schuttersgilde en typische kenmerken en taalgebruik: Wat is een gilde? Wie was Sint-Sebastiaan? Wanneer mag je je in de gilde roeper, hoofdman, koning of koningin noemen? De leerlingen konden in kleine groepjes opdrachten oplossen en per opdracht ging er een pluimpje van het scorebord. De bedoeling was met de ganse groep zo veel mogelijk pluimpjes ‘af te schieten’.

Deze initiatiedag ervaarden de partners van dit project als een groot succes. Dat de schuttersgilde zo trots is op haar erfgoed speelde zeker mee bij het succes van deze dag. Daar bovenop kwam het spelelement dat doorheen alle activiteiten zat. Ook de goede samenwerking met de scholen, de erfgoedcel en de gemeente waren uiteraard cruciaal. Maar de belangrijkste factor was misschien wel dat iedereen kon meedoen en er geen competitie was. "Want zoals de filosofie van de schuttersgilde ons leert, ligt de klemtoon niet op competitie, maar op spel, traditie en samenhorigheid", aldus de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Buurten met erfgoed

De boogschuttersdag voor scholen kwam er op initiatief van de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, de boogschuttersgilde en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Het is een gevolg van het pilootproject ‘Buurten met erfgoed’ voor de basisscholen van Sint-Pieters-Leeuw, waar ook de schuttersgilde aan deelnam.

Bron: Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei
Contact: Karen Van Buggenhout

Klik hier voor de foto's

Gregory Vercauteren