Texture wint West-Vlaamse Erfgoedprijs

Op 28 november 2015 heeft het provinciebestuur van West-Vlaanderen zijn tweejaarlijkse Erfgoedprijs uitgereikt. De hoofdprijs ging naar Texture, museum over Leie en vlas. De jury was vol lof over dit nieuwe Kortrijkse museum “dat aantoont hoe een museum zichzelf compleet kan heruitvinden”. Aan de prijs hangt een bedrag vast van 5.000 euro.

Met de Erfgoedprijs bekroont het provinciebestuur organisaties of personen die in de periode 2013-2015 in het oog sprongen met een publieksgericht erfgoedproject. Texture ging met de hoofdvogel lopen. Op een bijzondere locatie aan de Leie ontdekt de bezoeker er alles over de vlas-en linnennijverheid en over hoe belangrijk vlas ook vandaag nog is. “Het museum is erin geslaagd om van vlas opnieuw iets hips te maken, gelinkt aan Kortrijk als designstad. Maar toch heeft het museum doorheen de transitie zijn ziel niet verloren”, aldus de jury.

Daarnaast kregen nog twee andere initiatieven een eervolle vermelding en een premie van 2.500 euro:

  • Het Bruggemuseum voor het project Brugsch Poppenspel Den Uyl: het Brugsch Poppenspel Den Uyl was tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bekend in West-Vlaanderen en daarbuiten. Het Bruggemuseum werkte samen met Erfgoedcel Brugge en theatergezelschap Ultima Thule om dit erfgoed opnieuw onder de aandacht te brengen. De jury zag in dit project een mooie kruisbestuiving tussen erfgoed en podiumkunsten.
  • Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge: dit is een van de grootste hospitaalbegraafplaatsen ter wereld. De jury vond het concept van het bezoekerscentrum sterk vernieuwend en gelooft dat het binnen de grote variëteit aan WOI-sites en musea bijzondere aandacht verdient.


Vorige winnaars van de ‘West-Vlaamse Erfgoedprijs’
In 2011 ging de prijs naar de openbare vervoersmaatschappij De Lijn voor hun project ‘125 jaar Kusttram’, een project over het boeiende verleden van de tram langsheen de Kust. In 2013 was de prijs bestemd voor de Erfgoedcel Brugge voor haar project ‘Snapshot’.

Meer informatie vindt u op de website van de provincie West-Vlaanderen.

Gregory Vercauteren
west-vlaanderen
Erfgoedprijs