Subsidies voor diverse Limburgse erfgoedprojecten

Provincie Limburg zet ook in 2016 in op het ontsluiten en conserveren van Limburgs erfgoed. Via verschillende project- en investeringssubsidies moedigt ze erfgoedactoren aan om nieuwe erfgoedprojecten op te starten en het erfgoed van Limburg beter te ontsluiten en te bewaren. Er zijn nu vier subsidielijnen waarop u een beroep kunt doen.

Projectsubsidies voor lokale Wereldoorlog I-projecten
Voor het vierde jaar op rij kunnen scholen, verenigingen, gemeentebesturen, vzw's ... een subsidie aanvragen voor WOI-projecten in de provincie Limburg. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • een projectsubsidie voor tijdelijke projecten: maximum 8.000 euro per aanvraag;
  • een investeringssubsidie voor een permanent infrastructuur-, inrichtings- en/of materieel ontsluitingsproject: maximum 12.500 euro per aanvraag.


Het subsidiebedrag bedraagt voor beide subsidies maximaal 50 % van de geraamde kosten. U kunt elk jaar een aanvraag indienen, uiterlijk voor 1 april of 1 oktober. Meer informatie en het subsidiereglement vindt u hier.

Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg
Erfgoedorganisaties en cultureel-erfgoedgemeenschappen kunnen een aanvraag indienen voor projecten rond de zorg, het onderzoek en de ontsluiting van erfgoed in de provincie Limburg. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 60 % van de geraamde kosten met een maximum van 12.500 euro. Aanvragen kunt u jaarlijks indienen, uiterlijk voor 15 april. Meer informatie en het subsidiereglement vindt u hier.

Subsidiëring van erfgoeddepots
Lokale besturen en erfgoedbeherende organisaties die beschikken over een eigen erfgoeddepot, dat zich in Limburg bevindt, kunnen een aanvraag indienen voor investeringen in infrastructuur en meubilair. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 60 % van de totale subsidieerbare uitgaven, met een maximum van 30.000 euro per aanvraag. Aanvragen kunt u jaarlijks indienen, uiterlijk voor 1 maart. Een subsidie voor verpakkingsmateriaal, conditiedoorlichting en actieve conservatie kunt u continu aanvragen. Deze subsidie is niet afhankelijk van beschikking over de locatie. Meer informatie over deze subsidielijn vindt u hier.  

Subsidiëring voor het onderhoud en instandhouding van waardevol, niet-beschermd klein historisch erfgoed
Deze subsidie dient om klein historisch en waardevol, niet-beschermd erfgoed met de grootste zorg te kunnen behandelen. Volgend erfgoed komt in aanmerking: kapellen, kiosken, perrons en schandpalen, waterpompen en water- en bronputten. Deze eigenaars en/of beheerders van niet-beschermd klein historisch erfgoed kunnen een subsidieaanvraag indienen:

  • (inter)lokale publiekrechtelijke instanties: kerkfabriek/-bestuur, OCMW, gemeente/stad, intergemeentelijk samenwerkingsverband, autonoom gemeente/stadsbedrijf;
  • privaatrechtelijke rechtspersoon zonder winstoogmerk: vzw’s, stichtingen …;
  • feitelijke verenigingen: volks- en heemkundige kringen …;
  • privé-eigenaars


U kunt op elk moment een aanvraag indienen, maar wel vóór de start van de werken. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 60 % van de geraamde kosten met een maximum van 12.000 euro per aanvraag. Meer informatie en het subsidiereglement vindt u hier.

Gregory Vercauteren