Praktijkvoorbeeld uit Brugge: Inventaris Orthodoxe Kerk online

In 2015 begeleidde de Erfgoedcel Brugge een enthousiaste groep vrijwilligers bij de collectie-inventarisatie in de Sint-Gilliskerk en de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena. Het resultaat van deze inventarisatie kunt u nu bekijken op erfgoedinzicht.be. Het is de allereerste keer in Vlaanderen dat een erfgoedcollectie van de orthodoxe geloofsgemeenschap virtueel raadpleegbaar is.

Erfgoedcel Brugge begeleidde in 2015, samen met de provincie West-Vlaanderen en de Brugse Musea, vrijwilligers bij de inventarisatie van de erfgoedcollectie van de orthodoxe kerk. Liefst 260 voorwerpen kwamen door de handen van de vrijwilligers. Het was een arbeidsintensief, maar ook leerrijk traject: “Sinds we dit doen, kijk ik met andere ogen naar religieus erfgoed”, aldus een vrijwilliger. “Elk object nodigt uit om het verhaal erachter te kennen, de voorgestelde iconografie ervan te begrijpen, de gebruikte techniek dichterbij te bekijken. Kortom, dit vrijwilligerswerk biedt op vele vlakken een meerwaarde”.

Eind juni 2015 was de inventarisatie een feit. Vervolgens werden de foto’s gekoppeld aan de beschrijvingen, alle beschrijvingen nagezien en eventueel verbeterd. De orthodoxe kerk maakte daarop een keuze welke voorwerpen aan het brede publiek getoond worden.

De collectie kunt u nu raadplegen via www.erfgoedinzicht.be – het vernieuwde provinciale erfgoedportaal.

Wilt u meer weten over dit project? Contacteer dan de Erfgoedcel Brugge.

Gregory Vercauteren