Plannen voor een cultureel-erfgoedconvenant? FARO ondersteunt en begeleidt

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die een cultureel-erfgoedconvenant willen afsluiten, kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij het agentschap Kunsten en Erfgoed voor 1 april 2015. Bij een aanvraag voor zo'n convenant komt heel wat kijken, maar u staat er niet alleen voor. Als lokaal bestuur kan u rekenen op ondersteuning en begeleiding door FARO. We doen dit op verschillende manieren: via een handleiding, workshops en ondersteuning op maat.

Handleidingen

Hoe stelt u een beleidsplan voor een cultureel-erfgoedconvenant op? Op de FARO-website kan u een praktische en toegankelijke handleiding downloaden waarin we de belangrijkste stappen bespreken bij het opmaken van een beleidsplan.

Raadpleeg zeker ook de handleiding die het agentschap Kunsten en Erfgoed heeft gepubliceerd. Deze handleiding beschrijft de doelstellingen van het convenant en de aanvraagprocedure.

Begeleiding op maat

FARO houdt eraan om al wie een aanvraagdossier voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereidt, op maat te begeleiden en te ondersteunen. Neem contact op om een afspraak te maken voor een verkennend gesprek over wat FARO voor u kan betekenen.

Workshops

Naast ondersteuning op maat, organiseert FARO twee workshops speciaal en exclusief voor wie een aanvraagdossier voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereidt. U kan zich voor deze workshops inschrijven door een mail te sturen naar gregory.vercauteren@faronet.be. De twee momenten vinden telkens plaats bij FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel.

  • 24 oktober 2014: workshop missie en visie over het lokaal cultureel-erfgoedbeleid (10.00 – 13.00 uur)
    De missie en de visie zijn het visitekaartje van uw aanvraagdossier: ze maken in een klap duidelijk waar het cultureel-erfgoedconvenant voor wil staan en wat de meerwaarde ervan is. Toch is het niet eenvoudig voor een intergemeentelijk samenwerkingsverband om te komen tot een wervende missie en visie over lokaal cultureel-erfgoedbeleid. In deze workshop helpen we u graag op weg. We bespreken wat een goede missie en visie inhoudt en reiken handvatten en tips aan om een inspirerende en wervende missie- en visietekst te formuleren.
  • 15  januari 2015: workshop formuleren doelstellingen en indicatoren (10.00 – 13.00 uur)
    Doelstellingen zijn het centrale element in het aanvraagdossier, zij verbinden de missie, de visie en de SWOT met de begroting en het meerjarenplan. Indicatoren geven aan hoe u zult opvolgen hoe de doelstellingen worden gerealiseerd. De ideale doelstelling en de gouden indicator bestaan niet. Na deze workshop heeft u wel een goed zicht op wat een goede doelstelling inhoudt, welke types van indicatoren u kunt inschrijven en hoe u tot scherpe doelstellingen en betrouwbare indicatoren kunt komen


Meer weten?

Door de combinatie van een handleiding, de workshops en de individuele begeleiding willen we u zo goed mogelijk ondersteunen in uw aanvraag voor een convenant. Hebt u toch nog vragen? Of wilt u meer informatie over ons ondersteuningsaanbod? Dan kan u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Contact: Gregory Vercauteren, +32 (0)2 213 10 72, gregory.vercauteren@faronet.be, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Gregory Vercauteren
cultureel-erfgoedconvenant