Nieuw: Made in Denderland

Bent u op zoek naar oude postkaarten, foto’s of krantenartikels uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede of Ninove? Ontdek nu het digitale erfgoed uit het Denderland vanuit uw luie zetel. Op de website madeindenderland.be vindt u zowel collectiestukken van gemeentebesturen als van verenigingen en personen. De website is een initiatief van Erfgoedcel Denderland en de vijf betrokken lokale besturen.

De afgelopen twee jaar hebben de erfgoedcel en de vijf lokale besturen hard achter de schermen gewerkt. Zij timmerden aan de website en zorgden ervoor dat collecties werd gescand, ingevoerd en beschreven. Op 10 november stelde Erfgoedcel Denderland de website voor aan de lokale erfgoedgemeenschap, in aanwezigheid van niemand minder dan Sint-Maarten. Want in deze regio leeft de Sint-Maartenstraditie nog volop. Op de website vindt u nu ook een webexpositie met beeldmateriaal over Sint-Maarten en zijn collega Sint-Niklaas.

De lancering is nog maar het begin, want de website zal steeds worden aangevuld met nieuw materiaal. Op dit moment worden de bevolkingsregisters van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove gescand. Zij zullen ook een plaatsje krijgen op de website, zodat inwoners en onderzoekers er op zoek kunnen gaan naar hun voorouders.

Ook vele andere erfgoedcellen en lokale besturen hebben een erfgoedbank. Een overzicht vindt u hier.

Gregory Vercauteren