Historische Kempense kranten online raadpleegbaar

Erfgoedcel k.ERF liet in 2014 enkele waardevolle krantencollecties digitaliseren. Vanaf nu zijn deze kranten ook allemaal online doorzoekbaar via www.kempensekranten.be.

“De belangrijkste collecties uit de regio Mol en Geel staan online,” zegt Jolien Schroyen, expert digitalisering van erfgoedcel k.ERF. “In de krantenbank kunt u de oude kranten niet enkel doorbladeren. U kunt ook zoeken op trefwoord, per jaartal of per krant. En dan is er nog de mogelijkheid om krantenartikels uit te knippen en te bewaren. Handig voor wie gericht op zoek is naar informatie over de gebeurtenissen in de Kempen, of info zoekt over zijn of haar vereniging of familie”.

Momenteel staan alle gedigitaliseerde kranten tot 1945 online. Door auteursrechten mogen kranten na die datum niet zomaar online geplaatst worden. “Maar ook deze kranten komen in onze krantenbank,” vult Jolien aan. “Je kunt ze vanaf de zomer raadplegen in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van de heemkringen in de k.ERF-regio.”

Bijzonder aan dit project is ook de stevige samenwerking. Erfgoedcel k.ERF kan rekenen op ondersteuning vanuit het expertisecentrum digitaal erfgoed PACKED en op de medewerking van het Gemeentearchief van Mol, het Stadsarchief van Geel, Erfgoed Balen, heemkring Meerhouts Patrimonium, Drukkerij Het Zoeklicht en het Nieuwsblad van Geel.

Over k.ERF: k.ERF is een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. De coördinatie van de culturele erfgoedwerking gebeurt door de erfgoedcel k.ERF.

Een overzicht van andere kranten-, beeld- en erfgoedbanken vindt u op de FARO-website.

Gregory Vercauteren