Eerste Wereldoorlog in Limburg: Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Limburg 1914-1918

Bijna 100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog roept de Provincie Limburg op om opmerkelijke verhalen over deze periode te verzamelen. Aan deze oproep kopelt zij een website, een inspiratiegids en een subsidielijn.

Ook in Limburg speelden zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tal van verhalen en uitzonderlijke gebeurtenissen af. De Provincie Limburg probeert al deze initiatieven nu te bundelen en te ondersteunen. Zo kunnen lokale erfgoedspelers hun projecten kenbaar maken via de website www.limburg1914-1918.be.

Verder heeft de provincie een inspiratiegids uitgegeven: Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog. Deze gids schetst een algemene tijdlijn van de Eerste Wereldoorlog, gekoppeld aan enkele markante Limburgse feiten en gebeurtenissen. De Limburgse verhalen worden opgedeeld in drie fasen: militaire gebeurtenissen uit de beginjaren van de oorlog, de eigenlijke bezetting en tot slot de Duitse terugtocht en de jaren erna. Verder bevat de gids een aantal ideeën om zelf aan de slag te gaan met de Eerste Wereldoorlog.

Daarnaast geeft de provincie Limburg subsidies aan projecten over de Eerste Wereldoorlog in Limburg. Deze subsidies kunt u aanvragen bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.

Opvallend is nog dat de provincie een eigen logo heeft ontwikkeld voor alle WOI-projecten in Limburg: geen klaproos, maar … een margriet. “Door te werken onder één gemeenschappelijke noemer, met een duidelijk herkenbaar logo en uniforme communicatie, kunnen de verschillende lokale projecten elkaar versterken”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

Meer info: www.limburg1914-1918.be

Gregory Vercauteren
Limburg
Eerste Wereldoorlog
Opening / lancering