Een primeur voor België. Wase erfgoedspelers maken collectieafspraken

Tien erfgoedpartners uit het Waasland ondertekenden zopas de eerste ‘Intentieverklaring voor het Wase erfgoed’. Daarmee willen ze zich samen nog sterker inzetten voor het erfgoed van het Waasland, meer bepaald via onderlinge collectieafspraken en blijvend overleg. Deze stap is uniek voor België: nooit eerder verbonden erfgoedspelers zich ertoe om op regionaal niveau collectieafspraken uit te werken. De partners hopen dat in de toekomst nog meer erfgoedspelers de verklaring zullen ondertekenen.

Een verdeelde schat

Het Waasland telt heel wat lokale erfgoedactoren die het erfgoed willen veiligstellen voor de toekomst. Denk aan erfgoedverenigingen, gemeente- en stadsarchieven, erfgoedbibliotheken ...  Toch blijkt het vaak moeilijk om een gemeenschappelijke koers te varen: verschillende collecties bevatten soortgelijk materiaal, schenkers weten niet altijd waar ze met hun stukken het best terechtkunnen. Ook voor onderzoekers en voor het grote publiek is het soms moeilijk om te weten wat zich waar bevindt.

Samen sterk

De erfgoedbewaarders in het Waasland bleven niet bij de pakken zitten. In 2013 vonden Bibliotheca Wasiana, Gemeentearchief en Gemeentemuseum Beveren, Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, Stadsarchief Sint-Niklaas en Stedelijke Musea Sint-Niklaas dat de tijd rijp was om de neuzen meer in dezelfde richting te krijgen. Voor het welzijn van het Wase erfgoed gingen ze aan tafel, om in alle rust te bespreken hoe ze (nog) nauwer met elkaar zouden kunnen samenwerken. En met de hulp van de Erfgoedcel Waasland timmerden ze aan de basisprincipes voor regionale collectievorming.

Basis voor de toekomst

Vandaag, bijna twee jaar na het eerste overleg, zijn deze principes uitgewerkt tot een formele intentieverklaring. De verklaring zet de krijtlijnen uit voor samenwerking op Waas niveau en legt vast hoe de collecties in de toekomst verder kunnen groeien. Ze bevat ook concrete afspraken rond wie zich over welk soort erfgoed zal ontfermen. Voortaan zullen de ondertekenaars structureel overleggen en elkaar informeren over nieuwe schenkingen en belangrijk erfgoed signaleren dat kan worden bewaard in de regio.

Daarnaast wordt nagedacht over enkele concrete trajecten, zoals een Wase inventaris voor streekerfgoed, een vaste samenwerking rond schenkingen, een verfijning van de collectieprofielen van aangesloten partners ...

Dit is een verhaal dat alle Wase erfgoedspelers aanbelangt. Daarom werd de verklaring ook voorgelegd aan het hele Wase erfgoedveld. Wie dit wil, kan de verklaring mee ondertekenen. Naarmate meer organisaties de verklaring ondertekenen, zal die worden uitgebreid met nieuwe afspraken, nieuwe inzichten en concrete stappen.

Meer informatie vindt u op de website van de Erfgoedcel Waasland.

Gregory Vercauteren