Tot in detail: duizenden erfgoedobjecten binnen handbereik

Emile Claus, 1890, Bietenoogst, Museum van Deinze en de Leiestreek, foto: Rik Klein Gotink, publiek domein

Wat een 16e-eeuws manuscript, een foto op glasplaat van Willy Sommers of een uitgave van De Arbeider met elkaar gemeen hebben? Wel, tot voor kort bestond er van deze erfgoedobjecten geen enkel digitaal spoor. In het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse ErfgoeddigitaliseringGIVE, in het kort – werden duizenden erfgoedstukken gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt via de nieuwe website totindetail.be.

Waarom GIVE?

Met het GIVE-project zet meemoo, Vlaams instituut voor het archief, samen met meer dan 175 partners een digitale versnelling in. Het gecoördineerd initiatief is eind dit jaar uitgevoerd en vormt de paraplu voor vier projecten:

  • de massadigitalisering van kwetsbare kranten, in nauwe samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken;
  • de massadigitalisering van glasplaten, een van de oudste fotomaterialen;
  • de hoogwaardige digitalisering van topstukken in 2D en 3D;
  • de metadataverrijking van beeld- en geluidsfragmenten.

Meer dan 800.000 kranten, topstukken en glasplaten worden gedigitaliseerd en digitaal gearchiveerd, en met de hulp van artificiële intelligentie krijgen zo’n 130 audiovisuele collecties extra beschrijvingen.

Podcast

De podcastreeks Tot in detail neemt u mee op een fascinerende reis doorheen de vier deeltrajecten van het GIVE-project. Elke aflevering is een diepe duik in een specifiek traject, waarbij u de boeiende verhalen en de mensen achter de digitalisering ontdekt. Er staan al drie podcasts online. Beluisteren kan via Spotify of Apple Podcasts.

Foto: Emile Claus, 1890, Bietenoogst. Museum van Deinze en de Leiestreek, foto: Rik Klein Gotink, publiek domein

Bram Wiercx