Presentaties collegagroep 'Digitale collectieregistratie'

Collegagroep digitale collectieregistratie, 27/03/2024, BeCentral, Brussel. Foto: FARO

Op 27 maart kwam de collegagroep 'Digitale collectieregistratie' samen om ervaringen te delen en voorstellen uit te wisselen. De collegagroep vond na heel wat jaren in de Priemstraat nu plaats in BeCentral, de campus boven het Brusselse Centraal Station.

Presentaties

In de voormiddag stelden vier collega's de resultaten van hun inhaalproject voor:

  • Matti Pen (KADOC-KU Leuven) | Tijdschriften in the Picture. Digitale ontsluiting van periodieken via Wikimedia-platformen en voorbereiding van toekomstige digitalisering: bekijk de presentatie.
  • Diethard Vlaeminck (KOERS) | Beschreven. Registratie, digitalisering en ontsluiting van vier verzamelingen wielerfotografische afdrukken m.b.v. tekstherkenning en crowdsourcing: bekijk de presentatie.
  • Diantha Osseweijer (CAG) | Boeren op de Buis. Registratie en valorisatie tv-programma Voor Boer en Tuinder (1959-1988): bekijk de presentatie.   
  • Elise Dewilde (CAVA) | Increased Contextualisation of Humanist Intangible Cultural Heritage (ICHICH). Naar een verhoogde toegankelijkheid van digitale tijdschriften: bekijk de presentatie.   

Daarna werden er twee projecten voorgesteld:

  • Jeroen Cortvriendt (Vlaamse Erfgoedbibliotheken): Het project IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst registreert, op basis van een gestandaardiseerd model, alle in Vlaanderen gedrukte incunabelen, of ze zich nu in Vlaanderen of daarbuiten bevinden. We doen dat in samenwerking met heel wat collectiebeherende instellingen. Het doel? De vroegste Vlaamse boekdrukkunst zo volledig mogelijk in kaart brengen. De data worden open en herbruikbaar ter beschikking gesteld aan de erfgoedgemeenschap via de STCV-databank, wat de internationale zichtbaarheid van dit unieke erfgoed verhoogt. Bekijk de presentatie.

  • Collyn Verlinde (Guido Gezellearchief): Gezelle correspondeerde met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid. Het project Vrouwen van papier haalt deze vrouwelijke correspondenten voor het voetlicht. Via een online brieveneditie, digitale beelden, een expo en artistiek project in 2024 brengen we samen met onze partners en vrijwilligers deze onbekende getuigen tot leven. Een verrassende vrouwelijke blik op Gezelle, het literaire archief en zijn tijd. Bekijk de presentatie.

Na de middag kregen we een update van het Erfgoeddatabanken-project door Tinneke De Clercq (meemoo): bekijk de presentatie.

Daarna volgde twee workshops:

  • Rein Debrulle (meemoo): IIIF & Storytelling. IIIF is naast een set van standaarden voor de uitwisseling en het hergebruik van beelden ook een internationale community. Deze community brengt de standaarden tot leven, door ze bijvoorbeeld te implementeren in publiek toegankelijke tools. Zo bestaan er verschillende tools voor digitale storytelling. Tijdens deze workshop maakten we kennis met IIIF en ontdekten we hoe de beelden via IIIF kunnen gebruikt worden in storytellingtools. Aan de hand van een verhaal werden de mogelijkheden en de moeilijkheden verkend. Bekijk de presentatie.

  • Fien Danniau (GhentCDH), Tobias Hendrickx (MOMU), Annamaria Van Ingelgem: workshop Omeka S. Omeka S is een webpublicatieplatform van de volgende generatie voor instellingen die geïnteresseerd zijn in het verbinden van digitale cultureel-erfgoedcollecties met andere online bronnen. De workshop startte met een introductie tot Omeka S. Vervolgens werd ingezoomd op de verschillende mogelijkheden van Omeka S aan de hand van concrete voorbeelden. Daarna gingen we onder begeleiding zelf aan de slag op het Omeka S-testplatform. Bekijk de presentatie.

De collegagroep is een organisatie van FARO en meemoo. In deze collegagroepen staat uitwisseling van kennis, ervaring en expertise centraal tussen erfgoedwerkers die inzetten op digitale collectieregistratie, collectiedata en het delen van deze data. 

Foto: © FARO

Bram Wiercx