Amerikaanse musea virtueel toegankelijk dankzij Beam

Na een proefproject met acht musea lanceert het Amerikaanse bedrijf Suitable Technologies het Museum Partnership Program. Suitable Technologies is het bedrijf achter Beam Smart Presence Systems (SPS), een toestel en app waarmee mensen die zich fysiek niet kunnen verplaatsen toch een museum kunnen bezoeken.

Beam is op korte tijd zeer populair geworden bij bedrijven voor videoconferenties en telewerken, bij mensen met een beperking voor telewerk of afstandsonderwijs, en bij de Amerikaanse president die met behulp van de technologie in het Witte Huis een virtueel gesprek kon hebben met iemand met een beperking (foto). Een Beam SPS, dat veel weg heeft van een rondrijdende robotmaaier, is een telepresence robot die het mogelijk maakt dat een persoon live kan streamen met een webcam en zich in een ruimte kan bewegen. De technologie bestaat al een tijdje (zie vroeger blogitem) maar is echt doorgebroken met Suitable Technologies dat met Beam SPS een zeer gebruiksvriendelijk en betaalbaar product in de markt heeft gezet.

Suitable Technologies heeft met acht musea een jaar samengewerkt in projecten die mensen die immobiel zijn of een beperking hebben de musea lieten bezoeken en een virtuele rondleiding lieten volgen zonder dat ze hun huis moesten te verlaten. In de woorden van Christa Cliver, Director of Education & Museum Business Development: “Museums are the perfect space for Beam experiences, the storytelling, history and objects translate beautifully to a Beam visit. For museums, this technology extends their visitor reach, creates opportunities for cross-collection interpretation collaboration, and takes travel and financial constraints out of an individual’s ability to visit that museum.” (bron)

Musea die deelnemen aan het Museum Partnership Program krijgen gratis het Beam-systeem met ongelimiteerde softwarelicenties en een jaarlijks onderhoudscontract. Voor de gebruiker van Beam, dat is de persoon die de Beam-app downloadt op zijn met een webcam uitgeruste toestel, zijn er geen kosten.

Bart De Nil