Leestip | Rapport over digitale innovatie in Australië

Een onderzoek bij de galerieën, bibliotheken, archieven en musea in Australië (aangeduid als GLAM industry) toont aan dat digitale innovaties in deze sector “inconsistent en geïsoleerd” zijn. Slechts enkele instellingen zijn er in geslaagd om hun werking aan te passen zodanig dat digitale diensten nu bij hun kernactiviteiten behoren, in plaats van iets dat erbij komt. Als de culturele instellingen in Australië er niet in slagen om het gebruik van digitale technologieën drastisch te verhogen dan lopen ze, volgens dit onderzoek, het risico om hun relevantie te verliezen. Dit rapport bevat ook een reeks van aanbevelingen die moeten toelaten dat de GLAM industry ten volle voordeel kan halen uit digitale technologieën.

Het rapport Innovation Study: Challenges and Opportunities for Australia’s Galleries, Libraries, Archives and Museums is gebaseerd op gesprekken met vertegenwoordigers van nationale, regionale en lokale galerieën, bibliotheken, archieven en musea, onderzoekers en internationale experts.

FOTO: Een voorbeeld van digitale innovatie. Het is mogelijk om het Nationale Museum van Australië te bezoeken met een geleide robot. Dit betekent dat ook leerlingen in afgelegen delen van Australië tentoonstellingen in het museum kunnen ontdekken en het museum kunnen betrekken bij hun schoolactiviteiten.

Bron: CSIRO

Bart De Nil