Tentoonstelling 'All Our Yesterdays' doorkruist Europa’s rijkste collecties

Parijs zonder auto's, maar wel met paarden en koetsen. Een gezellig avondje toverlantaarn in plaats van televisie. Of een stad als Londen zonder snelwegen en wolkenkrabbers. In de 100 jaar voor Wereldoorlog II leek het leven in Europese steden er nog zo anders uit te zien. Maar was het dat echt? Het werk van de pioniersgeneraties in de fotografie vanaf 1839 biedt ons via unieke tijdsbeelden een antwoord. De tentoonstelling All Our Yesterdays. Life through the lens of Europe’s first photographers (1839-1939) gunt u een blik op het vakmanschap en de kunst van Europa’s eerste fotografen.

De dubbeltentoonstelling loopt van 1 februari tot 15 maart 2015 in Campusbibliotheek Arenberg (Heverlee) en in het stadsarchief in Tweebronnen (Leuven). Ze is het resultaat van een unieke samenwerking tussen verschillende projectpartners uit heel Europa. Van oorsprong is All Our Yesterdays een initiatief van EuropeanaPhotography, een project ondersteund door de Europese Commissie gericht op het digitaliseren en valoriseren van fotografisch erfgoed. Coördinator van de tentoonstelling hier in België is KU Leuven/CS Digital, partners zijn het Stadsarchief Leuven, de Universiteitsbibliotheek Leuven, het FotoMuseum Antwerpen, Promoter srl en mediapartner Digitalmeetsculture.net.

De tentoonstelling, die in april 2014 startte in Pisa (IT), brengt origineel beeldmateriaal op glasnegatieven bij elkaar uit collecties van achttien archieven, musea en foto-agentschappen verspreid over heel Europa. Nu de tentoonstelling in België te gast is, werd ze aangevuld met 60 beelden uit het Leuvense Stadsarchief. In Heverlee figureren ‘Yesterdays’ van hier broederlijk naast die van de internationale partners, via een volledige integratie in de bestaande expothema’s. In het Tweebronnencomplex in Leuven belicht Trading Spaces / Changing Places hoe de stad en haar landelijke omgeving doorheen de jaren zijn veranderd – en welke sporen daarvan nog resten.

De tentoonstelling zal op 30 januari plechtig worden geopend tijdens het slotcongres van EuropeanaPhotography.

Annemie Vanthienen