Stem op Aha!, project over academisch erfgoed

Geleid door burgers, bouwt AHa! samen met academische erfgoedgemeenschappen aan de universiteitsstad van de toekomst. Foto: KU Leuven CS Digital: Leive vrigger en naa; cc by-nc-nd & www.damdamag.com

In 2025 viert KU Leuven haar 600-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om het publiek wat dieper mee te nemen in haar onderzoek. Daarom lanceerde KU Leuven in aanloop naar die viering een oproep voor citizen-scienceprojecten, waarvan er één in 2025 wordt uitgevoerd. Welk project het wordt, kunt u tot 30 november mee beslissen. 

Van de drie projecten die nog in de running zijn, is er een dat draait rond erfgoed. Het Aha!-project werd ingediend door HERKUL, het KU Leuven Institute for Cultural Heritage, in samenwerking met KU Leuven Bibliotheken. Het doel van het project is om bij te dragen aan een academisch erfgoedecosysteem voor de universiteitsstad van de toekomst, vertrekkend vanuit het verleden en het heden.

Aha? Aha!

Wat als ons academisch erfgoed er op een dag niet meer zou zijn? Historische universiteitsgebouwen of collecties, archieven en oude boeken, mythische verhalen en culturele symboliek, verdwenen uit het straatbeeld, uit ons dagelijks leven ... Wat doet dat met een mens? Welke emoties roept dat op?

Aha! richt zich tot u, stadsbewoner, handelaar, alumnus, student, universiteitsmedewerker, toevallige passant, bewaker van heden en verleden. Welke toekomst ziet u weggelegd voor het academisch erfgoed? Wat is er beschikbaar? Wat vindt u waardevol om te delen met anderen en hoe? Verdwaal als een digitale nomade in de universiteitsstad van morgen. Claim een stoeltje in een van de hacketons en bouw mee aan een nieuw erfgoeduniversum op het kruispunt van verleden, heden en toekomst. 


Wil u samen met de onderzoekers aan de slag gaan? Wil u (bibliothecair) erfgoed meer zichtbaar maken in de maatschappij? Stem dan voor AHa! 

Meer informatie over Aha! vindt u hier. Stemmen op de verschillende projecten kan nog tot 30 november via deze link.

Bron: Aha!
Foto: KU Leuven CS Digital: Leive vrigger en naa; cc by-nc-nd & www.damdamag.com

Annemie Vanthienen
academisch erfgoed
citizen science