Huis van Alijn lanceert app voor doven

Vanaf oktober kunnen in het Huis van Alijn ook mensen met een auditieve beperking de verhalen van het dagelijks leven in de 20ste eeuw beleven. Een visioguide in Vlaamse Gebarentaal neemt de bezoeker mee in het museum.

“Een gratis museum-app voor mensen met een auditieve beperking is een primeur in Vlaanderen. Het Huis van Alijn is een plek voor iedereen. Deze app is de eerste stap in een traject om ook mensen met een auditieve beperking een uniek museumbezoek te bieden. Zo willen we o.a. investeren in een opleiding Vlaamse Gebarentaal voor onze publieksassistenten.”, aldus museummedewerker Wendy Van Hoorde.

De gratis visioguide downloaden, is mogelijk via verschillende online platformen: Mac App Store, Google Play Store en Windows Phone Store. Aan de museumbalie worden drie tablets ter beschikking gesteld. Doventolk Sara Geudens is de gids van dienst. 23 fragmenten laten de bezoeker op eigen tempo kennismaken met 23 museumkamers en nodigen uit om te kijken, leren en inspireren. De volledige museumopstelling komt aan bod.

Voor het Huis van Alijn is het lanceren van deze visioguide een belangrijke stap in zijn beleid om drempels weg te werken zodat meer mensen met het museum, de collectie en de werking kunnen kennismaken. Het museum zal ook in 2015 nieuwe initiatieven bekend maken die het museumbezoek voor personen met een auditieve en visuele beperking een belangrijke meerwaarde geven.

Dit traject werd uitgevoerd in samenwerking met Fevlado (vertaling naar Vlaamse Gebarentaal), Signfuse (app development) en werd financieel ondersteund door het Elia Fonds en de Vrienden van het Huis van Alijn vzw.

Bron: Huis van Alijn

Annemie Vanthienen