Uitgaan in een museum? Ja, maar …

Tate Lates

De Londense musea begonnen ongeveer 20 jaar geleden met één opening per maand na de traditionele openingsuren. De formule bleek zo succesvol dat de meeste musea intussen elke week een laatavondopening houden. In sommige musea kan er een keer per maand zelfs gefuifd worden. Niet voor niets kopte Time Out London in haar editie van 1-7 november 2016: ‘How museums are reviving London’s nightlife’. ‘Late’ bezoeken aan Londense musea groeiden de afgelopen tien jaar zo in populariteit, dat ze ondertussen volwaardig deel uitmaken van het sociale leven van de Londenaren.

Fuiven, zei u?

Tate Modern bijvoorbeeld organiseert één keer per maand een evenement waarbij u in de Tanks (ondergrondse verdieping) kan genieten van muziek, gebracht door populaire dj’s. Elders in het museum worden films vertoond, workshops gehouden en interviews afgenomen met kunstenaars, allemaal in het gezelschap van een hapje en/of een drankje. De consulent behoud en beheer in mij denkt dan meteen aan risico’s zoals stootschade, gevaarlijke trillingen door technomuziek, verontreiniging, condensatie, gevaarlijke klimaatschommelingen … Uiteraard is Tate Modern ruim genoeg en zijn er ruimtes waarin geen kunstwerken staan.

En toch ... als we denken aan publiekswerving zijn zulke laatavondopeningen vol bedrijvigheid een interessante piste. Worth a try in Vlaanderen?

Anne-Cathérine Olbrechts