Religieus erfgoed in de kijker: Dag van de Open Kerken en studiedag over de toekomst van kerkgebouwen

Sint-Pieter Leuven

Op zondag 3 juni zet een recordaantal van 500 gebedshuizen hun deuren open voor de Dag van de Open Kerken. In heel België kunnen bezoekers die dag kennismaken met het religieus erfgoed.

Op de Dag van de Open Kerken krijgen bezoekers de kans om hun religieus erfgoed van dichtbij te leren kennen en een blik achter de schermen te werpen. Op meer dan 380 plaatsen worden bijzondere activiteiten georganiseerd zoals een zoektocht, een tentoonstelling, een glaasje van de vriendschap, een concert, een theatervoorstelling …

De Dag van de Open Kerken is een initiatief van Stichting Open Kerken. Deze Stichting bouwt al vijf jaar aan een netwerk van open en gastvrije kerken in heel België. Om deze vijfde verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, zullen alle deelnemende kerken om 14.00 uur hun klokken feestelijk laten luiden of een Happy Birthday spelen op hun beiaard.

Speciaal voor de vijfde editie van de Dag van de Open Kerken lanceert Stichting Open Kerken een mobiele website waarop alle evenementen terug te vinden zijn. Bezoekers kunnen met hun smartphone de QR-code op de affiche inscannen. Dankzij geolocalisatie krijgen ze een overzicht van alle deelnemende gebedshuizen in de omgeving.

Het evenement krijgt ook navolging in het buitenland. In Canada organiseert de provincie Québec op 3 juni 2012 voor het eerst een Dag van de Open Kerken. Twintig kerken in Montréal zullen die dag bezoekers trakteren op gratis activiteiten.

Dag van de Open Kerken vindt plaats op 3 juni 2012 van 10u tot 18u. Zo’n 500 gebedshuizen ontvangen die dag bezoekers. Meer dan 380 doen dat met een speciale activiteit. Het programma is online terug te vinden. Bezoekers kunnen op zoek naar een evenement in hun omgeving via de mobiele website.

Studiedag 6 juni
In kader van het plattelandsproject ‘Open kerk, verrassend platteland’, dat momenteel loopt in het Oost-Vlaamse Scheldeland en Waasland, nodigt de Stichting Open Kerken u graag uit op de studiedag 'Kerkgebouw met toekomst?! Naar een breed draagvlak voor ons religieus erfgoed'. Deze studiedag, georganiseerd in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen, erfgoedcel Waasland en erfgoedcel Viersprong Land van Rode, zal doorgaan op woensdag 6 juni 2012 in het cultureel centrum 'De Poort' in Wetteren.

In de lezingen van de voormiddag staat de toekomst van de kerkgebouwen centraal. Hierna zullen er verspreid over de dag drie rondes volgen waarin in kleine groepen lezingen worden gegeven over verschillende onderwerpen, ze behandelen verschillende aspecten van het openstellen van een kerk voor bezoek. Zo zal er onder andere gesproken worden over beveiliging en medegebruik. Om de dag af te sluiten wordt u een rondleiding aangeboden in de open en gastvrije Sint-Gertrudiskerk. Deze kerk is aangesloten bij de Stichting en ligt recht tegenover het cultureel centrum.

Meer informatie over deze studiedag vindt u op de website van de Stichting Open Kerken.

 

Evenement
Studiedag
religieus erfgoed