Kunst en Mobiliteit | Kunst voor uw museum zonder kosten

Logo Kunst en Mobiliteit

Kunstwerken uit de eigen collectie in langdurige bruikleen geven aan kleinere erkende musea in Vlaanderen, dat is het doel van het pilootproject 'Kunst en Mobiliteit', gelanceerd door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de Vlaamse Kunstcollectie en het agentschap Kunsten en Erfgoed. Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege trok binnen haar budget de nodige middelen uit voor het proefproject.

Voor de minister vormt dit project een eerste concrete stap binnen haar beleid tot verbetering van de collectiemobiliteit. Voor de Vlaamse Kunstcollectie past dit project in haar missie om het openbaar kunstbezit in Vlaanderen meer toegankelijk en zichtbaar te maken. Met het project willen de initiatiefnemers de kleinere musea in Vlaanderen ondersteunen in hun streven naar een sterkere samenhang van hun collectiepresentatie. Tegelijkertijd wil het KMSKA zijn kennis delen op het vlak van art handling, transport en ‘behoud en beheer’ van de kunstwerken.

Het aanbod geldt voor alle erkende musea in Vlaanderen, de aanvraag moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het museum kan voor de in bruikleen gevraagde werken een boeiende context aanbieden,
  • de gevraagde bruiklenen betekenen een duidelijke meerwaarde voor de vaste collectie, 
  • het museum kan goede bewaaromstandigheden garanderen (klimaatomstandigheden, beveiliging).

De bruiklenen die binnen het kader van dit project worden toegekend zijn volledig kosteloos. De kosten van het conditierapport, de verpakking, het transport en de verzekering worden gedragen door het project 'Kunst en Mobiliteit'. In aanmerking komen kunstwerken die niet tot de kern- en studiecollectie van het KMSKA behoren. De collectie is te vinden via de websites van het KMSKA en de Vlaamse Kunstcollectie. Voor bruikleen beschikbare werken zijn gemarkeerd met het logo van 'Kunst en Mobiliteit'.

Het project 'Kunst en Mobiliteit' kadert binnen het Europese actieplan inzake collectiemobiliteit. Bij positieve evaluatie wordt het mogelijk uitgebreid tot buitenlandse musea en tot de collecties van de andere partnermusea van de Vlaamse Kunstcollectie (MSK Gent en Groeningemuseum Brugge).

Collectiemobiliteit is een manier om de zichtbaarheid van ons culturele erfgoed te vergroten en een speerpunt in de beleidsnota van Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege. Door het nieuwe bruikleenproject “Kunst en Mobiliteit” wordt de samenwerking en collectiemobiliteit gestimuleerd tussen grote en kleinere musea.

Download de folder van het project.

collectiemobiliteit