Meer dan een pop-up. Waardevolle en betaalbare erfgoedtentoonstellingen voor één dag

beeld meer dan een pop-up
Bij publieksevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendagen organiseren erfgoedbeheerders activiteiten voor één dag. Dikwijls gebeurt dit in de vorm van een tentoonstelling. Vaak vergt de organisatie van zo'n ééndagsexpo een grote inzet en is er maar een klein budget voorhanden. Hoe ga je deze uitdaging aan?
 
In deze vorming krijg je concrete tips om een geslaagde ééndagstentoonstelling op te zetten. Een sterke inhoud, communicatie, participatie, planmatig werken, samenwerking, duurzaamheid en vormgeving zijn van cruciaal belang. Kortom: je leert er hoe je een waardevolle en betaalbare erfgoedexpo voor één dag kunt creëren. 
 
De vorming wordt gegeven door Els Veraverbeke, conservator van het Huis van Alijn. In het Huis van Alijn realiseerde zij sinds 1999 talrijke expo’s met een out-of-the box aanpak. Door de rol van het publiek in vraag te durven stellen, gebruik te maken van originele communicatiestrategieën en door een multidisciplinaire aanpak te koppelen aan een sterke inhoud, is zij er samen met het Huis van Alijn in geslaagd het erfgoed van alledag op de culturele agenda te zetten. Vaak wordt daarbij nauw samengewerkt met erfgoedverenigingen.
 
Doelgroep:
Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over dit thema willen leren kennen. 
 
Data en locaties:
- Dinsdag 1 maart van 19 tot 22 uur: Huis van Alijn, Kraanlei 69, 9000 Gent. Het Huis van Alijn is inhoudelijke en logistieke partner voor deze vorming. Voor de vorming kan je het museum gratis bezoeken.
- Dinsdag 8 maart van 19 tot 22 uur: Vrijwilligerscentrale, Kraanplein 6, 8000 Brugge, Erfgoedcel Brugge is de lokale partner voor deze workshop.
- Woensdag 16 maart van 19 tot 22 uur: Weekkapel Sint-Anna-ten-Drieënkerk, Hanegraefstraat 1, 2050 Antwerpen
- Woensdag 23 maart van 19 tot 22 uur: Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode (Holsbeek). Het Kasteel van Horst is de lokale partner voor deze workshop.
- Dinsdag 12 april van 19 tot 22 uur: Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 35, 3500 Hasselt. Het Jenevermuseum is de lokale partner voor deze workshop. Voor en na de vorming kan je het museum gratis bezoeken.
 
Praktische informatie: 
Het is dezelfde vorming die in de vijf provincies georganiseerd wordt en je ontvangt cursusmateriaal en een drankje. Schrijf je vooraf in via deze link. Deelnemen kost 5 €. Het inschrijvingsgeld schrijf je over naar rekeningnummer IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus pup-up + naam deelnemer’. Meer weten? Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74.
 
Foto: Heemkunde Vlaanderen

 

Vrije tags
erfgoeddag
vorming
erfgoeddag 2016
pop-up
vorming in de praktijk